Vaření v páře nabízí řadu výhod, suroviny si zachovají vynikající chuť, barvu a živiny a je to jeden z nejšetrnějších způsobů vaření. Na pánvi je jídlo vystaveno nadměrnému teplu, které může způsobit vysušení nebo připálení. Vložením do vroucí vody zase přichází o důležité vitamíny a minerály rozpustné ve vodě. Zatímco v parní troubě Electrolux uvaříte dokonale chutné a zdravé pokrmy.
V páře můžete připravovat téměř cokoli – zeleninu, obiloviny, mořské plody, drůbež, maso, chléb a koláče, to vše získá zcela nový chuťový rozměr.
Jak vařit s párou
Všechny parní trouby Electrolux nabízejí kombinaci páry a suchého tepla, což vám dává nekonečné možnosti vaření. Můžete zvolit kombinaci páry a suchého tepla ručně nebo použít Steamify®, pokud je u vašeho modelu trouby k dispozici.
Doporučujeme, aby před začátkem vaření byla trouba studená, abyste z vaření v páře vytěžili maximum. Pokud bude vaše trouba horká, když začnete vařit, mějte na paměti, že vytvářená pára nebude vidět.
Parní trouby Electrolux mají čtyři úrovně páry. Váš model může mít všechny tyto úrovně nebo jen některé z nich. Podívejte se, co jednotlivé symboly znamenají:
Plná pára využívá kontinuální páru pro zdravé a chutné jídlo. Ideální pro šetrné vaření surovin, jako je zelenina, rýže, kuskus a mořské plody (ryby, mušle a krevety). | |
Vysoká pára kombinuje horký vzduch s párou. Správné nastavení pro jemné pokrmy, jako je pudink, koláče, teriny a ryby. | |
Střední pára kombinuje horký vzduch s párou pro jemné dušení. Ideální na žebírka nebo pečené ryby, stejně jako na pečení chleba a sladkých těst. | |
Nízká pára kombinuje horký vzduch s párou pro šťavnaté a křupavé jídlo. Ideální pro maso, drůbež, ryby, gratinovaná jídla, casserole a restovanou zeleninu, stejně jako pečení koláčů, muffinů a sušenek. |
Nastavte úroveň páry ručně
1. Naplňte zásuvku na vodu na maximální úroveň, jak je uvedeno.
2. Zásuvku na vodu vraťte zpět na místo.
3. Otevřete nabídku a vyhledejte manuální funkce páry.
4. Zvolte požadovanou manuální funkci páry.
5. Nastavte teplotu.
6. Stiskněte START.
Nechte Steamify® nastavit úroveň páry za vás
Pokud má vaše trouba funkci Steamify®, úroveň páry se nastaví automaticky na základě vámi zvolené teploty. Během přípravy funkce přidá správné množství páry ve správný čas a v případě potřeby ji spojí se suchým teplem. Naučte se vařit pomocí Steamify®.
Tipy a triky
- Když začnete vařit v páře, ujistěte se, že je vaše trouba chladná, abyste z vaření v páře vytěžili maximum.
- Pokud chcete jídlo uchovat teplé, nemusíte jídlo přikrývat fólií, protože vlhkost nabízí stejnou ochranu.
- Při vaření s nastavením plné páry doporučujeme použít sadu Deluxe Steam, která se dodává s troubami s možností plné páry.
DŮLEŽITÉ
- Do zásuvky na vodu používejte pouze studenou vodu z vodovodu. Nepoužívejte filtrovanou (demineralizovanou) nebo destilovanou vodu. Nepoužívejte jiné kapaliny. Do zásuvky na vodu nelijte hořlavé nebo alkoholické tekutiny.
- Pokud je vaše trouba horká, když začnete vařit, pára, která se vytváří, nebude vidět.
- Po dokončení vaření vyprázdněte zásuvku na vodu.
- Uvnitř trouby může kondenzovat zbytková voda. Po uvaření opatrně otevřete dvířka trouby. Jakmile trouba vychladne, osušte vnitřek měkkým hadříkem.
- Čas od času budete upozorněni, abyste odstranili vodní kámen. Odvápnění odstraňuje a zabraňuje usazování vodního kamene v parním systému vaší trouby, což vede k zajištění dlouhodobého optimálního výkonu. Zjistěte více o tom, jak odstranit vodní kámen z vaší trouby
Zjistěte více o tom, jak péct chléb a koláč s párou nebo jak ohřívat jídlo pomocí programu parní regenerace.
Další informace o konkrétním modelu trouby naleznete v uživatelské příručce. Svůj uživatelský manuál naleznete zde.