Jak péct v parní troubě Electrolux

Naposledy aktualizováno 23.11.2023 9:34

Pečení chleba a koláče pomocí parní trouby

Pára je již léta profesionálním pekařským tajemstvím. Nyní můžete bez námahy vytvářet stejné výsledky doma pomocí vaší parní trouby Electrolux. Dostupnost uvedených funkcí závisí na konkrétním modelu vaší trouby. 

S parní troubou Electrolux můžete péct několika různými způsoby:

  • Funkce kynutí těsta: Pára vytváří dokonalé prostředí pro rovnoměrné a rychlejší kynutí těsta, které bude nadýchané, ani se nemusíte bát průvanu.
  • Funkce pečení chleba: Pečte dokonale vykynutý chléb s vláčnou střídkou a křupavou kůrkou.
  • Funkce Steamify®: Připravte rovnoměrně upečený koláč s měkkým, vláčným vnitřkem s maximální chutí a zlatavými, křupavými okraji
  • Manuální nastavení: Úroveň páry pro pečení chleba a koláčů můžete nastavit ručně.

Funkce kynutí těsta

Funkce kynutí těsta na vaší parní troubě poskytuje optimální prostředí pro kynutí těsta.

  • Těsto umístěte do misky na první pozici roštu. Těsto díky vlhkosti není potřeba zakrývat.
  • Zvolte funkci kynutí těsta a sledujte, jak těsto začne kynout.
  • Teplota se automaticky nastaví na 35 °C, což je vhodná teplota pro kynutí těsta v páře.

Funkce pečení chleba

Použijte funkci pečení chleba k přípravě chleba a rohlíků s profesionálním výsledkem, pokud jde o křupavost, barvu a lesk kůrky.

Funkce pečení chleba:

  • Přidá páru, aby těsto nakynulo, a poté kombinuje páru a teplo pro dosažení dokonale zlatohnědé kůrky.
  • Poskytuje optimální teplotu a prostředí pro kvasnicové směsi.
  • Začíná na 180 °C, ale lze ji nastavit ručně podle receptu na chléb, který pečete.

Funkce Steamify®

Pokud má vaše trouba funkci Steamify®, bude pečení s párou snazší než kdy předtím.

  • Vyberte Steamify® a nastavte teplotu, jak je uvedeno ve vašem receptu. Na základě teploty za vás trouba automaticky nastaví úroveň páry
  • Při použití Steamify® vám trouba sdělí, jaké výsledky můžete očekávat na základě teploty, například, že 155–230 °C je ideální pro pečení, aby váš chléb nebo koláč získal jemně křupavý vnější povrch, zatímco vnitřek zůstal vlhký a měkký.
  • Pokud nastavíte časovač na tuto úroveň teploty, spodní ohřev se zapne na několik posledních minut a vytvoří křupavé dno. Zjistěte více o tom, jak používat Steamify®

Manuální nastavení úrovně páry

Pokud vaše trouba nemá funkci pečení chleba nebo Steamify®, nastavte požadovanou úroveň páry ručně. Při pečení chleba nebo koláče v páře si můžete vybrat různé úrovně vlhkosti – a kombinovat se suchým teplem pro křupavý povrch. V závislosti na modelu vaší trouby můžete mít až čtyři úrovně vlhkosti pro vaření.

Pokud máte možnost, vyberte:

  • Střední páru – pro pečení chleba a sladkých těst
  • Nízkou páru – pro koláče, muffiny a sušenky

Poté nastavte požadovanou teplotu a začněte péct. Dokončete suchým teplem pro křupavější povrch.

Tipy a triky

  • Zkuste osvěžit jednodenní chléb tím, že ho na pár minut ohřejete trochou páry. K tomu je optimální funkce parní regenerace, která je dostupná u vybraných modelů.
  • Při pečení buchet nebo malých kvasových chlebů dbejte na to, aby pečicí papír nepřesahoval plech. Bránil by správnému proudění a rozložení tepla. 
  • Použijte profesionální perforovaný plech, který umožňuje lepší cirkulaci tepla, což pomáhá dosáhnout dokonalé zlaté kůrky. Pro více informací o plechu na pečivo a dalším příslušenství navštivte náš internetový obchod.


Další informace o konkrétním modelu trouby naleznete v uživatelské příručce. Svůj uživatelský manuál naleznete zde.

Nyní, když jste se dozvěděli o pečení chleba a koláčů v páře, klikněte sem a zjistěte více o tom, jak vařit v páře.

Napište recenzi a vyhrajte
Napište recenzi a vyhrajte

Váš názor je pro nás velmi důležitý. Proto každého, kdo na základě registrace vyplní recenzi, automaticky zařadíme do pravidelného losování o stolní mixér Create 4.