Pára je již léta profesionálním pekařským tajemstvím. Nyní můžete bez námahy vytvářet stejné výsledky doma pomocí vaší parní trouby Electrolux. Dostupnost uvedených funkcí závisí na konkrétním modelu vaší trouby.
S parní troubou Electrolux můžete péct několika různými způsoby:
- Funkce kynutí těsta: Pára vytváří dokonalé prostředí pro rovnoměrné a rychlejší kynutí těsta, které bude nadýchané, ani se nemusíte bát průvanu.
- Funkce pečení chleba: Pečte dokonale vykynutý chléb s vláčnou střídkou a křupavou kůrkou.
- Funkce Steamify®: Připravte rovnoměrně upečený koláč s měkkým, vláčným vnitřkem s maximální chutí a zlatavými, křupavými okraji
- Manuální nastavení: Úroveň páry pro pečení chleba a koláčů můžete nastavit ručně.
Funkce kynutí těsta
Funkce kynutí těsta na vaší parní troubě poskytuje optimální prostředí pro kynutí těsta.
- Těsto umístěte do misky na první pozici roštu. Těsto díky vlhkosti není potřeba zakrývat.
- Zvolte funkci kynutí těsta a sledujte, jak těsto začne kynout.
- Teplota se automaticky nastaví na 35 °C, což je vhodná teplota pro kynutí těsta v páře.
Funkce pečení chleba
Použijte funkci pečení chleba k přípravě chleba a rohlíků s profesionálním výsledkem, pokud jde o křupavost, barvu a lesk kůrky.
Funkce pečení chleba:
- Přidá páru, aby těsto nakynulo, a poté kombinuje páru a teplo pro dosažení dokonale zlatohnědé kůrky.
- Poskytuje optimální teplotu a prostředí pro kvasnicové směsi.
- Začíná na 180 °C, ale lze ji nastavit ručně podle receptu na chléb, který pečete.
Funkce Steamify®
Pokud má vaše trouba funkci Steamify®, bude pečení s párou snazší než kdy předtím.
- Vyberte Steamify® a nastavte teplotu, jak je uvedeno ve vašem receptu. Na základě teploty za vás trouba automaticky nastaví úroveň páry
- Při použití Steamify® vám trouba sdělí, jaké výsledky můžete očekávat na základě teploty, například, že 155–230 °C je ideální pro pečení, aby váš chléb nebo koláč získal jemně křupavý vnější povrch, zatímco vnitřek zůstal vlhký a měkký.
- Pokud nastavíte časovač na tuto úroveň teploty, spodní ohřev se zapne na několik posledních minut a vytvoří křupavé dno. Zjistěte více o tom, jak používat Steamify®
Manuální nastavení úrovně páry
Pokud vaše trouba nemá funkci pečení chleba nebo Steamify®, nastavte požadovanou úroveň páry ručně. Při pečení chleba nebo koláče v páře si můžete vybrat různé úrovně vlhkosti – a kombinovat se suchým teplem pro křupavý povrch. V závislosti na modelu vaší trouby můžete mít až čtyři úrovně vlhkosti pro vaření.
Pokud máte možnost, vyberte:
- Střední páru – pro pečení chleba a sladkých těst
- Nízkou páru – pro koláče, muffiny a sušenky
Poté nastavte požadovanou teplotu a začněte péct. Dokončete suchým teplem pro křupavější povrch.
Tipy a triky
- Zkuste osvěžit jednodenní chléb tím, že ho na pár minut ohřejete trochou páry. K tomu je optimální funkce parní regenerace, která je dostupná u vybraných modelů.
- Při pečení buchet nebo malých kvasových chlebů dbejte na to, aby pečicí papír nepřesahoval plech. Bránil by správnému proudění a rozložení tepla.
- Použijte profesionální perforovaný plech, který umožňuje lepší cirkulaci tepla, což pomáhá dosáhnout dokonalé zlaté kůrky. Pro více informací o plechu na pečivo a dalším příslušenství navštivte náš internetový obchod.
Další informace o konkrétním modelu trouby naleznete v uživatelské příručce. Svůj uživatelský manuál naleznete zde.
Nyní, když jste se dozvěděli o pečení chleba a koláčů v páře, klikněte sem a zjistěte více o tom, jak vařit v páře.