Vaše trouba Electrolux je vybavena mnoha užitečnými funkcemi a programy, které zdokonalí vaši přípravu pokrmů. Níže naleznete přehled nejběžnějších symbolů a co znamenají – abyste mohli ze své trouby vytěžit maximum.
Různé trouby Electrolux mohou mít různé funkce a programy. Podobně názvy funkcí a symbolů nemusí být u všech modelů stejné. Zkontrolujte, které funkce a symboly platí pro váš konkrétní model trouby.
Každodenní vaření
Toto jsou nejčastější funkce vaření spolu s popisem každé z nich. Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, přidáváme ještě doporučení, jak a proč je používat.
Konvenční vaření (horní a spodní ohřev) Pro každodenní vaření na jedné úrovni. Vhodné pro každý pokrm i nádobu. Doporučení:
| |
Horkovzduch / Pravý horký vzduch Pro každodenní vaření až na 3 úrovních současně. Ventilátor rozhání horký vzduch pro rovnoměrné vaření jídla, aniž by se pachy různých pokrmů mísily. Doporučení:
| |
Vlhký horkovzduch Získejte lehké a nadýchané výsledky při pečení na jedné úrovni. Vhodné pro koláče, sušenky a sladké pečivo. Šetří energii využitím zbytkového tepla. Doporučení:
| |
Spodní ohřev Rovnoměrně upečené jídlo ze spodu. Vhodné na pizzu nebo koláč a dokončení koláčů nebo quiche. Doporučení:
| |
Gril (plný gril) Zeleninu a maso rovnoměrně grilujte nebo opékejte. Vhodné také na opékání chleba. Doporučení:
| |
Turbo gril Křupavá kůrka u větších kusů masa a drůbeže s kostí. Použití kombinace horkého vzduchu a horního ohřevu se jídlo opeče rovnoměrně na každé straně. Doporučení:
| |
Gratinování Pokrmy jako lasagne nebo gratinované brambory lehce zapečte, na povrchu budou křupavé a uvnitř krémové. Doporučení:
|
Vaření v páře
Pára může posunout vaše vaření na další úroveň – zachovává křehkost a vlhkost ve všem, od drůbeže a pečiva až po pudink a casserole. Pokud má vaše trouba parní funkce, níže se dozvíte, jak je používat.
Steamify® Pro každodenní vaření v páře. Trouba automaticky upravuje úroveň páry na základě zvolené teploty. Vaření v páře zachovává živiny a zvýrazní chuť jakéhokoli pokrmu. Doporučení:
Zjistěte více o tom, jak používat Steamify®. | |
Vlhkost vzduchu Kombinací horkého vzduchu a páry získáte jemné, šťavnaté maso nebo křupavý chléb a pečivo ze zlatavou kůrkou. V závislosti na modelu vaší trouby můžete mít až čtyři úrovně vlhkosti při vaření.
Přečtěte si více o tom, jak vařit v páře. | |
Regenerace (ohřev) Pára zabraňuje vysychání. Jídlo ohřeje šetrně, zachová chuť a texturu. Vhodné i pro starší chléb a pečivo. Doporučení:
| |
SteamBake Pečte chléb rovnoměrně s pomocí páry, aby byl vnitřek vláčný a povrch křupavý. Vhodné pro jakýkoli druh chlebového těsta. | |
Pečení chleba Pečte chléb rovnoměrně, aby byl vnitřek vláčný a povrch křupavý, za občasného připařování. Vhodné pro jakýkoli druh chlebového těsta. Přečtěte si více o tom, jak péct chléb v páře. | |
Jogurt Získejte hustý smetanový domácí jogurt. Doporučení:
| |
Sous-Vide Vařte při přesné teplotě ve vakuově uzavřených sáčcích, abyste získali tu nejlepší chuť a texturu. Vhodné pro zeleninu, ryby, drůbež i maso. Zjistěte více o tom, jak vařit pomocí Sous-Vide . |
Příprava
Vaše trouba může být vybavena několika praktickými funkcemi, které vám ušetří čas během přípravy. Rozmrazování potravin nebylo nikdy rychlejší ani jednodušší. Před podáváním ohřejte talíře, abyste si doma vytvořili zážitek z restaurace. Udržujte jídlo teplé, zatímco se ještě vaří další část chodu nebo pokud potřebujete jídlo odložit.
Rozmrazování Šetrně rozmrazuje zmrazené potraviny, abyste získali při vaření nejlepší chuť. Ventilátor trouby zajišťuje rovnoměrnou cirkulaci vzduchu a zkracuje dobu rozmrazování o polovinu ve srovnání s rozmrazováním na pracovní desce. Doporučené použití:
| |
Udržování teploty Uvařené jídlo zůstane teplé a připravené k podávání. Trouba udržuje rovnoměrnou teplotu, aby se jídlo nepřepeklo. | |
Ohřívání talířů Před podáváním talíře nahřeje, aby jídlo během podávání nestydlo. Doporučené použití:
|
Speciality
Vaše trouba může být vybavena funkcemi, které vám umožní specifickou přípravu. Pomocí speciálních funkcí tak snadno doma připravíte pizzu jako z pizzerie, můžete zavařovat ovoce a zeleninu, nechat kynout těsto nebo zkusit pomalé vaření.
Pizza Rovnoměrně upečené těsto s křupavou kůrkou. Vhodné na pizzu, quiche nebo koláče. Doporučené použití:
| |
Zavařování Získejte šťavnaté ovoce a zeleninu zavařené při nízké teplotě. Doporučené použití:
| |
Pomalé vaření Vařte jídlo delší dobu při nízké teplotě, abyste zachovali živiny a získali křehké výsledky. Vhodné pro zeleninový guláš nebo hrudí. | |
Kynutí těsta Pomáhá těstu před pečením kynout při stabilní teplotě a vlhkosti. Můžete použít menší množství droždí, abyste dosáhli dobrých výsledků během 1–2 hodin, záleží na přísadách. Doporučené použití:
|
Další informace o konkrétním modelu trouby naleznete v uživatelské příručce. Svůj uživatelský manuál naleznete zde.