Vaření v parní troubě – návod na přípravu zdravých a chutných jídel

Vaření v páře je málo známý, ale o to lepší způsob přípravy chutných a zdravých jídel. Pára je univerzální a umožňuje připravit téměř cokoliv – od křupavé zeleniny po jemnou rybu, šťavnaté maso nebo lahodné knedlíčky.

Není to jen o jednoduchosti, vaření v páře je jedním z nejpřirozenějších a nejzdravějších způsobů, jak v každé surovině zachovat to nejlepší. Objevte s námi více možností využití páry při každodenním vaření a celá vaše rodina si pochutná na chutném a zdravém jídle. 

Steamed vegetables bowl in a kitchen

Seznamte se s párou 

Vaření v páře je maximálně jednoduché a velmi zdravé. Využívá schopnost páry prostoupit jídlem a uvařit ho jemně a rovnoměrně. Chuť a živiny přitom zůstanou uvnitř.

Při běžném vaření se ztrácí živiny a smažení přidává zbytečný tuk navíc. Zeleniny, ryby i maso jsou po uvaření v páře plné barev a ve své nejlepší kondici. Je to velmi snadný způsob, jak můžete své rodině dopřát opravdu zdravý a chutný jídelníček. 

Jak vaření v páře funguje?

Pára prostoupí surovinami a zaručí, že se rovnoměrně uvaří a všechny chutě zůstanou uvnitř.

Parní trouba si poradí se vším. Připraví šťavnaté pečené kuře i měkký, zlatavý bochník chleba. Nejnovější modely dokonce dokážou automaticky přizpůsobit množství páry a tepla podle potřeby, aby každé vaše jídlo chutnalo jako od šéfkuchaře. Když vaříte v páře, všechny živiny i šťavnatost zůstanou uvnitř, takže nemusíte přidávat tuk ani koření navíc.
  

Výhody vaření v páře

Připravte se na revoluci ve své kuchyni. Vařením v páře dokážete rychle připravit jídla, která jsou zdravá a chutnají báječně. Sepsali jsme pro vás důvody, proč si ho celá rodina zamiluje.

Vaření v páře dodá jídlu plnou chuť a dokonalou strukturu

Když se rozhodnete jíst zdravěji, neznamená to, že se musíte zároveň vzdát chuti.

Vaření v páře zvýrazní přirozenou chuť a vzhled surovin, je šetrné a rovnoměrné. Bez ní byste stejného chuťového zážitku nedosáhli. A často nemusíte jídlo ani extra dochucovat.

Pokročilá technologie v našich troubách dokáže chytře kombinovat teplo a páru. Výsledkem jsou delikatesy, které křupou na povrchu, uvnitř jsou ale krásně vláčné. 

Ideální rozložení teploty zachová maximum živin

Tajemstvím jídla, které je vždy uvařené tak akorát, je použití páry. Tento jemný proces přípravy distribuuje teplo rovnoměrně. Každé sousto je připravené k naprosté dokonalosti, aniž by přišlo o svoji výživovou hodnotu.

Když si zeleninu připravíte v páře, uchováte v ní všechny vitamíny, které by se jinou metodou přípravy zničily. V zelenině zůstane více vitamínu C, B a kyseliny listové, které jsou pro zdraví nezbytné. S nejnovějšími chytrými parními troubami máte vše pod kontrolou a jistotu, že všechny tyto cenné živiny najdete na svém talíři.

Nespočet receptů pro parní trouby

Krása přípravy v páře spočívá i v její univerzálnosti. V parní troubě můžete připravit nekonečně mnoho jídel, od těch jednoduchých až po složité recepty. Vychutnejte si oblíbenou pečenou zeleninu, ve které zůstala všechna její chuť i živiny, nebo vepřovou panenku tak šťavnatou, že se vám rozplyne v ústech. Nebo dokonce ryby a mořské plody, které chutnají stejně čerstvě, jako v den, kdy byly uloveny.

Rýže z parní trouby je pokaždé krásně nadýchaná. Chléb v ní získá pevnou křupavou kůrku a jemný střed. A těstoviny, které všichni milují, vyjdou vždy al dente. 

Při použití speciálních plechů na vaření v páře se každý recept, od hlavních chodů až po sladké dezerty, připraví rovnoměrně a neztratí nic ze své chuti. 

Hledáte inspiraci, co uvařit příště? Zde je krátký seznam těch nejoblíbenějších receptů:

  • Ryby a mořské plody – jemné, šťavnaté a plné chuti
  • Červené maso – dokonale propečené a šťavnaté
  • Drůbež a bílé maso – nikdy ne vysušené, vždy tak, jak má být
  • Zelenina – svěží a bohatá na živiny 
  • Chléb a pečivo – dokonale vykynuté se zlatavou kůrkou 
  • Těstoviny a obiloviny – připravené al dente
  • Vejce – uvařená přesně tak, jak máte rádi

Tipy pro úspěšné vaření v páře

Pokud se chystáte použít parní troubu poprvé v životě, máme pro vás pár tipů, abyste na této nové kulinářské cestě zaručeně uspěli.

  • Začněte s něčím jednoduchým, jako je příprava zeleniny nebo ryby. Sami se přesvědčíte, jaký vizuální a chuťový rozdíl pára umí.
  • Nebojte se vyzkoušet páru při vaření vašich oblíbených receptů. Možná vás překvapí novou chutí nebo strukturou.
  • Nezapomeňte na to, že pára je rychlejší než tradiční metody přípravy. Pro jistotu celý proces sledujte, aby jídlo nebylo převařené.

Jakmile začnete parní troubu používat, zjistíte, jak snadné je každý den vařit zdravěji a chutněji.

Naučte se parní funkce své trouby

  • Full steam zajišťuje stálou intenzitu páry pro zdravé a chutné pokrmy. Je ideální pro šetrné vaření zeleniny, rýže, kuskusu, ryb a mořských plodů (mušlí a krevet).
  • High humidity kombinuje k přípravě jídla horký vzduch s párou. Je ideální pro přípravu jemných pokrmů, jako jsou krémy, koláče, nákypy a ryby.
  • Medium humidity kombinuje horký vzduch s párou pro pomalé vaření. Je ideální pro dušené maso nebo pečené ryby, ale také pro pečení chleba a drobného pečiva.
  • Low humidity kombinuje horký vzduch s párou pro šťavnatá a křupavá jídla. Je ideální pro přípravu masa, drůbeže, gratinovaných nebo zapékaných pokrmů, pečené zeleniny, ale také pro pečení koláčů, buchet a dortů.

Program Quarter steam + heat

Tento program kombinuje 25 % páry a 75 % horkého vzduchu a tím zajistí zlatavý povrch a vláčný střed. Je to tajemství chutného chleba, drůbeže, gratinovaných pokrmů, lasagní a těstovin.

Odpovědi na nejčastější otázky

Mohu při vaření v páře dosáhnout křupavé kůrky?

Ano, parní trouba dokáže vytvořit křupavou kůrku. Proto je ideální pro pečení chleba a dalšího pečiva, protože povrch bude křupavý a střed vláčný.

Je po vaření v páře trouba znečištěná?

Parní troubu je relativně snadné vyčistit, ve většině případů stačí jen setřít vlhkost uvnitř trouby. Pro důkladnější čištění využijte čisticí program, který nečistoty velmi rychle odstraní.  

Je mikrovlnná trouba účinnější než parní trouba?

Mikrovlnné trouby sice vaří rychleji, ale často jídlo vysuší a nedokážou vytvořit zlatavý povrch. Parní trouby vaří o něco pomaleji, ale zajišťují rovnoměrný ohřev a při vaření do jídla navrací vlhkost. Díky tomu má lepší strukturu a chuť. Dokážou jídlo ohřát tak, aby mělo podobnou kvalitu, jako právě uvařené.

Které potraviny nejsou vhodné do parní trouby?

Parní trouby jsou neuvěřitelně všestranné a nejsou určeny pouze pro ryby, knedlíky, rýži a zeleninu. V páře můžete také připravovat maso, například vepřový bůček, nebo péct chléb, pizzu a koláče a dosáhnout tak lepšího vykynutí, křupavější kůrky a nadýchanějšího středu. Vaření v páře je obecně rychlejší než běžné metody, takže vytíženým domácnostem šetří čas.

Nebude jídlo mokré, když použiji parní troubu?

Ne, vaření v páře zvýrazní strukturu a šťavnatost jídla, aniž by se rozmočilo. Barvy zůstanou svěží a struktura jemná. Kombinace páry a horkého vzduchu pomáhá uzavřít vnější povrch a udržet vnitřek vláčný, nikoli kašovitý.

Jak dlouho mám vařit brokolici a zelené fazolky v páře? 

Brokolici vařte v páře do změknutí asi 3–5 minut. Zelené fazolky vařte 5–7 minut, aby byly křehké a zároveň křupavé. Doba vaření v páře se může lišit a závisí na velikosti zeleniny a měkkosti, kterou preferujete. Vždy průběžně kontrolujte, abyste se ujistili, že je uvařená tak, jak máte rádi.

Jak dlouho trvá příprava lososa v parní troubě? 

Vaření průměrně velkého filetu lososa v parní troubě trvá obvykle 8–10 minut. Pokud vaříte celou rybu nebo větší porce, může to být o několik minut déle. Ideální je během přípravy rybu kontrolovat, zda má správnou barvu a zda se snadno porcuje vidličkou. Nezapomeňte, že tloušťka ryby ovlivní celkovou dobu vaření, proto ji podle toho upravte.