Chili con Carne s nakládanou cibulkou
Chili con carne s nakládanou cibulkou
Podle Jirky Hilgarta
Vyzkoušejte pořádně ostrou specialitu z Texasu
Přísady na hovězí chili con carne s nakládanou cibulkou
Chili
1 lžíce římského kmínu, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíčka pálivé papriky, 1 lžíčka sušené chilli papričky, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 500 g hovězího mletého masa, 200 ml zakysané smetany, 1 plechovka loupaných rajčat, 1 plechovka sterilované kukuřice, 1 plechovka sterilovaných červených fazolí, 1 plechovka sterilovaných bílích fazolí, 50 g čokolády (70% kakaa), 20 g koriandru
Nakládaná cibulka
1 červená cibule, 250 ml octa, 250 ml vody, 250 g cukru, 250 g soli
doba přípravy: 30 min. | Počet porcí: 4
Příprava chili
V hmoždíři rozdrťte římský kmín, pálivou papriku a chilli. Na pánvi si rozehřejte olej, orestujte nasekanou cibuli, vsypte směs koření, nechte směs chvíli rozvonět a nakonec přidejte plátky česneku.
Do směsi vmíchejte maso, opepřete ho, osolte a duste doměkka.
Když je maso měkké, přidejte do pánve loupaná rajčata, kukuřici i fazole a nechte krátce zredukovat tekutinu. Poté do horké omáčky přidejte čokoládu a zamíchejte ji do směsi.
Podávejte s rýží a dozdobte zakysanou smetanou, nakládanou červenou cibulkou a koriandrem.
Jak na nakládanou cibulku
Větší červenou cibuli nakrájejte na půlměsíčky. V hrnci přiveďte k varu vodu s octem, cukrem a solí. Do nálevu vložte nakrájenou cibuli a vodu hned vypněte. Cibulí, která získá sytě růžovou barvu, ozdobte chili con carne, případně jiný ostřejší pokrm.