Pečené kuře se zeleninou
Pečené kuře se zeleninou
Podle Mariky z Kitchen story
Pečené kuře je bezesporu jedno z nejoblíbenější jídel. Chutná malým i velkým. Můžete ho péct jen tak samotné nebo ho povýšit pečenou zeleninou a bylinkami na dokonalý zimní pokrm. Zahřeje vás na těle i na duši. Tak zažeňte chmury, tohle je hygge po česku.
Ingredience
1 kuře ( cca 1,5 kg ), 100 g másla, 3 snítky tymiánu, 3 snítky rozmarýnu, 1 lžička citronové šťávy, 1 palice + 1 stroužek česneku, 3 mrkve, 4 šalotky, 1 červená cibule, 4 brambory, 1 červená řepa, 2 jarní cibulky, 100 ml suchého bílého vína, sůl, pepř
Postup
1. Pokud máte parní troubu zapněte režim "Horká pára" / " Nízká vlhkost" 180°C nebo zapněte režim horkovzduch 180°C. Máslo o pokojové teplotě smíchejte s nasekanými bylinkami bez dřevnatých stonků, přidejte citronovou šťávu, jeden prolisovaný stroužek česneku, sůl a pepř. Důkladně promíchejte a asi jednou lžičkou ochuceného másla vymažte pekáč.
2. Kuře osolte a důkladně potřete zbytkem bylinkového másla. Mrkev, šalotky, cibuli a řepu zbavte slupky a překrojte na menší kousky. Brambory omyjte a i se slupkou překrojte. Všechnu zeleninu vložte do pekáčku a osolte.
3. Do pekáče ke kuřeti a zelenině vlijte bílé víno a pečte 70 minut. V 50 minutě pečení vložte do pekáče na půl překrojené jarní cibulky.