Křehké a velmi rychlé meruňkové šátečky

Ingredience

125 g másla

125 g tvarohu (tučný, v alobalu – nebo kostička žervé)

špetka soli

130 g mouky (celozrnná špaldová či běžná hladká)

6 meruněk

12 lžiček džemu

trocha cukru a vejce k pomašlování

Křehké a velmi rychlé meruňkové šátečky ve fritéze

Postup

Všechny suroviny rychle rukou nebo střední metlou robota zpracujte v těsto, máslo ideálně na drobné kostičky nebo nastrouhané – ledové.
Vůbec nevadí, pokud zůstanou viditelné kousky másla, právě ty se postarají o úžasnou křehkost těsta.
Těsto můžete nechat vychladit, nebo pokud je stále dostatečně studené a soudržné, rovnou rozválet.
Rozválejte na asi půlcentimetrový plát, vykrájejte čtverce a do středu každého naneste lžičku oblíbeného džemu, na který položte půlku meruňky. Jeden cíp čtverce pomašlujte vajíčkem, meruňku zakryjte z obou stran rohy těsta, vajíčko pomůže, aby se k sobě přilepilo (v případě alergie na vejce stačí trocha vody).
Šátečky pomašlujte, posypejte třtinovým cukrem a nechte v horkovzdušné fritéze asi 10–12 minut péct – hezky dozlatova, vypeče se krásný meruňkový karamel.

Pokud použijete pečicí papír, mohou být zespodu šátečky bledé, doporučuji na poslední 3 minuty otočit.
Ze stejného těsta můžete vytvořit i rohlíčky či taštičky, celá dávka vystačí přibližně na 12 ks taštiček (2x do fritézy) nebo 9 ks taštiček a 6 ks rohlíčků z odkrojků.

Fritéza EAF3B v kuchyni s jídlem