Briošky z formiček na muffiny
Z kuchařky pro robota Assistenta
Nevíte, jak na dokonale vláčné briošky? Příprava sice zabere chvíli času kvůli kynutí, výsledek ale rozhodně stojí za to.
Přísady na briošky z formiček na muffiny
60 ml teplé vody
60 ml teplého mléka
20 g droždí
400 g mouky
1 lžička soli
3 vejce pokojové teploty
3 lžíce cukru
180 g změklého másla
1 vejce prošlehané s 1 lžící vody na potření
Kdykoliv potřebujete více než dvě ruce, robot Assistent vám nabídne 1 000W motor, který zvládne všechno náročné hnětení, šlehání, mixování a mnohé další – abyste to nemuseli dělat vy.
Příprava
V míse robotu Assistent s hnětacím nástavcem smícháme ¼ hrnku teplé vody a teplého mléka, přidáme droždí, promícháme a necháme vzejít. Potom postupně přidáváme mouku se solí, zbývající vodu a mléko. Mícháme při nižší rychlosti 2–3 minuty. Po jednom zapracujeme vejce a po lžících cukr. Zvýšíme výkon hnětače na střední a těsto hněteme asi 3 minuty.
Po lžících přidáváme máslo a hněteme zhruba 4 minuty, dokud se vše dobře nespojí a těsto není jemné a hedvábně hladké. Hněteme ještě 10 minut. Těsto nesmí ulpívat na míse. Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a těsto necháme kynout na teplém místě, dokud se jeho objem nezdvojnásobí (zhruba 1½ hodiny). Z těsta opatrně vytlačíme vzduch, mísu znovu přikryjeme fólií a přeneseme na chladné místo. Vždy po 30 minutách z těsta vytlačíme vzduch. Opakujeme, dokud těsto nepřestane kynout (přibližně 2 hodiny). Necháme je přes noc vychladit.
Dvanáct formiček na muffiny vytřeme tukem. Těsto rozdělíme na 12 stejných dílů a každý díl rozdělíme na třetiny. Z kousků těsta tvoříme kuličky. Do každé formičky položíme 3 kuličky a všechny formičky přikryjeme utěrkou. Těsto necháme kynout, dokud se znovu téměř nezdvojnásobí jeho objem (přibližně 30 minut). Troubu předehřejeme na 200 °C.
Formičky rozložíme na plech a vykynuté těsto potřeme vejcem s vodou. Briošky pečeme do zlatavě hnědé barvy, přibližně 20 minut. Po vyjmutí z trouby je necháme 10 minut chladnout na plechu, potom z nich sejmeme formičky. Briošky podáváme teplé nebo vychladlé na pokojovou teplotu.