Nepečený citronovomangový cheesecake
Tento dezert je dnes oblíbený po celém světě. Jeho původ sahá mnohem dál do minulosti, než by se zdálo. Tvarohové dorty byly totiž známy už před 4000 lety ve starověkém Řecku. Původně šlo o prostý recept z pšeničné mouky, medu a sýru. Dnes však máme spoustu vynikajících verzí s čokoládou nebo ovocem. Vyzkoušejte tu naši.
Ingredience
Spodní vrstva: 85 g měkkých čerstvých datlí, 1 polévková lžíce kokosového oleje, 2 polévkové lžíce vody, ⅔ hrnku lehce opražených ovesných vloček, ¾ lžičky skořice, ⅓ lžičky kardamomu, ⅕ lžičky vanilkového prášku, ⅕ lžičky soli
Vrchní vrstva: ¾ hrnku raw kešu oříšků namočených přes noc, 1 hrnek nakrájeného manga, kůra z 1 citronu, 7 polévkových lžic šťávy z citronu, 2,5 polévkové lžíce sirupu z agáve, ⅕ lžičky vanilkového prášku, špetka soli
Postup
- V mixéru umixujte datle s kokosovým olejem a vodou do hladké kaše. Přidejte opražené ovesné vločky a koření a rychle smíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Výsledkem by mělo být lehce texturované těsto, ze kterého vytvořte kouli. Potom těsto rukama vytlačte do dortové formy.
- Namáčené kešu oříšky vyndejte z vody a rozmixujte je v silném (!) mixéru. Přidejte mango a zbytek ingrediencí a mixujte do sametově hladké konzistence. Pokud má váš mixér potíže s příliš hutnou konzistencí, můžete přidat trochu vody.
- Hotovou směs nalijte na spodní vrstvu v dortové formě a uložte do ledničky minimálně na 4-6 hodin. Vyndejte 15-20 minut před servírováním a ozdobte plátky citronu nebo lesními plody.