Citronový pusinkový koláč

Z trouby s funkcí PlusSteam

Tento koláč spolehlivě vyloudí úsměv na tváři.

Přísady do citronového pusinkového koláče

(Jeden koláč o průměru 20 cm)

Patè sucrée

50 g moučkového cukru, 130 g másla, 180 g mouky, 10 g vody

Krém

25 g mouky, 170 g cukru, 100 g citronové šťávy, dvě vejce, jeden vaječný žloutek, 1 g soli, kůra z 1 citronu

Pusinky

Dva vaječné bílky, 100 g cukru, 35 g vody

Příprava

Cukrář používající kuchyňský robot Electrolux Assistent při přípravě lahodného moučníku

1) Připravte Patè sucrée

Pomocí kuchyňského robota Electrolux Assistent zpracujte mouku, moučkový cukr a máslo tak, aby směs připomínala strouhanku. Přidejte vodu a zpracujte, dokud se těsto nespojí. Vytvarujte těsto do koule a přikryjte ho plastovou fólií. Nechte ho asi 20 minut odstát v chladničce. Poté vaši troubu předehřejte na 180 °C.

Kuchyňský robot Assistent
Seznamte se s naším robotem Assistent

Prošlehejte a promixujte se k lepšímu pečení. S naším robotem Assistent jsou obtížné úkony lehkou prací, takže máte více času na zábavnější část přípravy jídla.

Pekař firmy Electrolux pečlivě plní formu na koláč těstem

2) Upečte Patè sucrée

Pomocí válečku vyválejte těsto na povrchu lehce posypaném moukou. Těstem vyložte dno i boční stěnu koláčové formy o průměru 20 cm s odnímatelným dnem. Nezapomeňte okrojit okraje. Koláčovou formu vyloženou těstem dejte na 30 minut do chladničky. Forma s těstem je nyní připravená. Vložte ji do trouby a pečte přibližně 10 minut nebo dozlatova. Položte na jednu stranu.

Přísady pro citronovou pusinku připravené k pečení

3) Připravte si pusinku

Pro přípravu pusinky smíchejte v kastrolu cukr a vodu a uveďte do varu. Jakmile bude směs ve varu, připněte k nádobě teploměr na cukrovinky. Když teplota sirupu dosáhne 110 °C, ušlehejte na střední rychlost vaječné bílky. Když teplota dosáhne 120 °C, dejte kastrol stranou. Díky indukci rychle a snadno dosáhnete takto vysokých teplot. Horký sirup nakapejte do mísy s našlehanými vaječnými bílky.

Šéfkuchař firmy Electrolux pomalu přidává přísady do pusinky

4) Připravte si dokonalou pusinku

Směs na pusinky je nutné nepřetržitě míchat, aby se vejce nespojila. Jakmile přidáte všechen sirup, míchejte dále, dokud mísa nebude na dotyk chladná a směs se neochladí na 37 °C. Naplňte směsí na pusinky sáček na zdobení a dejte ho do chladničky, dokud směs nebude připravena k použití.

Cukrář firmy Electrolux kombinuje všechny přísady do náplně

5) Vytvořte citronový pudink

Lahodně jemnou citronovou náplň vytvoříte smícháním citronové kůry, citronové šťávy a mouky. V druhé míse smíchejte vejce, vaječný žloutek, sůl a cukr. Poté obě směsi pečlivě smíchejte dohromady. Vyšlehejte dohladka a poté pudink nalijte do upečené koláčové krusty.

Pekař nanášející hladké pusinkové těsto na citronový pusinkový koláč

6) Dodejte koláči pikantní citronovou barvu

Do vnitřku parní trouby nalijte 100 ml vody. Otočte ovladačem na symbol PlusSteam a zahřejte troubu na 150 °C. Stiskněte tlačítko PlusSteam a vložte koláč do trouby. Pečte 20 minut nebo dozlatova. Nechte citronový koláč úplně vychladnout a ozdobte ho pusinkami. A proč nezkusit pomocí kuchyňského plamenometu pusinky zkřehčit a dodat jim barvu?