Čokoládová roláda Pavlova s višněmi
Ingredience
200 g bílků (cca 6–7 ks), 320 g krystalového cukru, špetka soli, 30 g kakaa, 20 g kukuřičného škrobu, 2 polévkové lžíce octa, 7 dcl sklenice odpeckovaných višní, 250 g mascarpone, 250 ml smetany ke šlehání, 1 polévková lžíce moučkového cukru, čokoláda na ozdobu
Postup
- Bílky vyšleháme do polotuha, přidáme špetku soli, cukr a šleháme, až se cukr rozpustí a získáme hustou tuhou pěnu. Trvá to několik minut. Nakonec do sněhu jemně přimícháme kakao, škrob a ocet.
- Bílkovou pěnu rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Dáme do vyhřáté trouby na 160 °C na režim Pravý horký vzduch. Po vložení plechu teplotu snížíme na 140 °C a sušíme 35 minut, dokud povrch neuschne a nepopraská.
- Mascarpone se smetanou na šlehání a moučkovým cukrem vyšleháme do hladkého tuhého krému. Pozor na přešlehání.
- Vychladlý korpus převrátíme, stáhneme opatrně pečicí papír a potřeme krémem. Na krém naskládáme višně, jemně srolujeme a necháme ztuhnout.
- Před podáváním můžeme roládu ozdobit čokoládovou polevou.