Přísady do datlového koláče
Těsto
500 g datlí, 2 lžičky sody na pečení, 225 g změklého másla, 60 g třtinového cukru, 4 vejce (ideálně pokojové teploty), 1 lžíce vanilkového extraktu, 1 lžička mořské soli, 312 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky, 3 a ¼ lžíce prášku do pečiva
Poleva
300 g třtinového cukru, 60 g másla, 900 g lučiny
Příprava
1) Připravte si těsto
Vypeckované datle dejte do menšího hrnce spolu s půl litrem vody. Přiveďte k varu a pomocí vařečky je lehce pomačkejte, aby se rozpadly na menší kousky. Nechte jemně táhnout pár minut a pak odstavte. Do hrnce přidejte sodu na pečení. Až datlová směs trochu vystydne, ušlehejte v kuchyňském robotu máslo spolu s cukrem do jemného a nadýchaného krému. Pomalu a postupně přidávejte vejce. Až se vejce dobře spojí s máslovým základem, přidejte extrakt a prosátou mouku. Vmíchejte datle. Na závěr přidejte prášek do pečiva a těsto přelijte do vymazané formy.
2) Už se to peče
Do vnitřku parní trouby nalijte 100 ml vody. Otočte ovladačem na symbol PlusSteam, zahřejte troubu na 170 °C. Stiskněte tlačítko PlusSteam a počkejte pět minut. Vložte formu do trouby a pečte 30-40 minut dokud není těsto hotové.
3) Karamelová omáčka
V průběhu pečení si připravte karamelovou omáčku. Dejte cukr do hrnce a začněte zahřívat. Cukr se rozpustí a jakmile začne pěnit, máte hotovo. Opatrně přidejte zbylé ingredience a nechte ještě krátce probublat, dokud se karamel nerozpustí a dokud se všechny ingredience nepropojí.
4) Připravte si kávu, moučník se bude podávat
Upečený, ještě teplý datlový základ lehce propíchejte vidličkou, potřete polovinou karamelové omáčky. Zbylou omáčku nalijte na dezert, až když trochu vystydne, vytvoří tak dekorativní polevu.