Domácí bagel

Domácí bagel

 

Pro inspiraci

Domácí bagel

Jedno těsto, stovky chutných náplní. Bagel vypadá jako americká kobliha (donut), chuťově však připomíná chléb nebo dalamánek. Ať už ho naplníte čímkoli, je radost se do něj zakousnout.

Ingredience

(na 7 kousků)

Těsto:

600 g hladké mouky, 300 ml vlažné vody, 15 g droždí, 2 ČL soli, 1 PL krystalového cukru, 1 ČL oleje

Voda na vaření:

5 l vody, 1 PL medu, 2 ČL soli

Na posypání:

1 rozšlehané vajíčko, sezamová semínka nebo mák

1) Z těsta vypracujeme bochánky

Mouku nasypeme do nádoby kuchyňského robota a přidáme všechny zbylé ingredience na těsto. Až robot pomocí míchací metly vypracuje hladké těsto, necháme kynout asi hodinu při pokojové teplotě. Po vykynutí položíme na pomoučený vál, jemně prohněteme rukama a rozdělíme na sedm stejně velkých kousků. Každý z nich potom rozválíme na přibližně 20-25 cm dlouhé válečky a konce spojíme do kruhu. Přikryjeme utěrkou a necháme takto dalších 10 minut kynout. 

2) Povařit a upéct

Vodu s medem a solí přivedeme k varu. Nakynuté bagely povaříme z každé strany půl minuty a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamem nebo mákem. Pečeme při teplotě 220 °C přibližně 12-15 minut. Teplé bagely vyndáme z trouby, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

Pro inspiraci

Každý měsíc pro vás připravujeme nové videorecepty, ve kterých vaříme chutná a zajímavá jídla z dostupných surovin. Všechny recepty tak snadno zvládnete sami v pohodlí své kuchyně. Dobrou chuť!