Dýňový koláč

Od FoodLover

Jestli jste unavení ze všech jablečných štrůdlů, zkuste dýňový koláč. Dýni donesla sousedka Eva, vejce snesly strýcovy slepice, těsto jsme udělali a všechno vyfotili s mým tříletým synovcem. Víkend na jihu Čech mě vždycky dobije energií, abych zvládla všechen ten čas strávený v krásně uspěchané Praze.

Přísady na dýňový koláč

300 g hladké mouky, 175 g másla, 4 lžíce vody

500 g dýně, 3 vejce, 4 lžíce cukru, 2 lžíce smetany, šťáva z 1 pomeranče, šťáva z 1/2 citronu, půl lžičky mleté skořice, půl lžičky mletého zázvoru, 3 hřebíčky, 1 žloutek

Multifunkční parní trouba SteamPro

Trouba SteamPro umožňuje vaření, pečení, grilování i vakuové vaření. Čistí se sama párou a disponuje zabudovanou teplotní sondou.

Příprava

1. Nejdříve si připravíme klasické křehlé těsto. Studené máslo si rozkrájíme na kostičky, zasypeme moukou a vodou. Zpracujeme rychle, než se máslo úplně rozpustí. Uložíme na půl hodiny do lednice.

2. V mezičase si upečeme dýni úplně doměkka, rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši a necháme zchladnout. V míse si rošleháme 3 vejce, smetanu, pomerančovou a citronovou šťávu, cukr a koření (hřebíček roztlučeme v hmoždíři).

3. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme a naplníme jím koláčovou formu, přebytečné okraje ořežeme, povrch pokryjeme pečícím papírem a zatížíme luštěninami nebo malými kamínky. Těsto z přebytečných okrajů znovu spojíme, vyválíme a vytvarujeme lístečky. Korpus pečeme 10 minut na 180°C.

4. Těsto naplníme dýňovou směsí, pečeme prvních 30 minut na 160°C. Poté pokryjeme lístečky, které potřeme žloutkem. Dopečeme dalších 20 minut na 180°C. Necháme vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky.