Kynutý velikonoční beránek
Na kynutého beránka nepotřebujete mnoho – stačí základní kynuté těsto, třeba na loupáčky nebo jidášky, ze kterého se dobře tvarují pramínky a kuličky. Pak už jen skládáte a ladíte ideální tvar. Necháte hodinu dokynout a pečete.
Ingredience
Na dva menší beránky budete potřebovat:
500 g hladké mouky, 230 g mléka napůl se smetanou (podle potřeby přilijeme mléko navíc), 75 g cukru, 70 g másla, 6 g soli, 1 vejce, 15–20 g čerstvého droždí, 1 vejce na potření, kokos nebo mandlové lupínky na beránčí “vlnu”
Postup
1. Z uvedeného množství odlijte 50 g mléka, ohřejte ho cca na 35 stupňů, rozdrobte do něj droždí a přimíchejte lžičku cukru a 40 g mouky (opět odebrané z uvedeného množství). Nechte kašičku cca 15–20 minut pracovat, dokud se neprojeví život (cca 3x zvětší objem).
2. Vložte hnětací hák a hněťte asi 10–12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta s konzistencí podobnou modelíně. Pokud máte rádi extra nadýchané těsto, nechte hníst klidně dalších 8 minut a máslo přidejte lehce povolené až po první polovině hnětení.
3. Těsto přikryjte fólií nebo víkem a nechte zrát v teple asi 60 minut, nebo dokud se nezdvojnásobí. Možná je také varianta kynutí v lednici, popřípadě část těsta nechat v teple, část použít až druhý den a nechat kynout přes noc nevytvarované v chladu – pokud chcete beránka čerstvého ráno.
4. Pokud rozdělíte těsto na polovinu, z každé odeberte asi 50g kousek na hlavu beránka (vytvarujte kruh, který mírně zmáčknete do trojúhelníku) a pak deset 20g kousků na nohy a ouška (vytvarujte válečky). Zbytek těsta rozdělte na malé kousky (15–20 g) a z nich udělejte kuličky.
Skládejte na plech s nepřilnavým povrchem nebo vyložený pečicím papírem a mezi jednotlivými kousky nechte asi půlcentimetrové mezery, aby mohl beránek dokynout. Inspirovat se můžete obrázkem.
5. Beránka nechte kynout v troubě při zapnuté žárovce asi 30 minut, nebo dokud viditelně nezvětší svůj objem (z těsta kynutého v chladu kynou pomaleji, klidně i hodinu a půl).
6. Troubu nastavte na horkovzduch s připařováním (PlusSteam) a nechte předehřát na 175
°C. Na dno trouby vlijte asi 1,5 dcl vody.
7. Beránka pomašlujte, na oči použijte hřebíček a ozdobte kokosem nebo mandlemi.
8. Do vyhřáté a napařené trouby vložte beránka, po cca 10 minutách pečení vyvětrejte zbytek páry a snižte na 165 °C. Dohromady se peče cca 25 minut, ale orientujte se podle barvy. Pára na začátku zajistí extra měkkou kůrku.