
Kynutý velikonoční beránek
Na kynutého beránka nepotřebujete mnoho – stačí základní kynuté těsto, třeba na loupáčky nebo jidášky, ze kterého se dobře tvarují pramínky a kuličky. Pak už jen skládáte a ladíte ideální tvar. Necháte hodinu dokynout a pečete.
Ingredience
Na dva menší beránky budete potřebovat:
500 g hladké mouky, 230 g mléka napůl se smetanou (podle potřeby přilijeme mléko navíc), 75 g cukru, 70 g másla, 6 g soli, 1 vejce, 15–20 g čerstvého droždí, 1 vejce na potření, kokos nebo mandlové lupínky na beránčí “vlnu”

Postup
- Z celkového množství surovin odlijte 50 ml mléka, ohřejte ho cca na 35°C, rozdrobte do něj droždí a přimíchejte lžičku cukru a 40 g mouky (opět odebrané z celkového množství surovin). Nechte kašičku cca 15-20 minut pracovat, dokud se neprojeví život (cca 3x zvětší objem).
- Vložte hnětací hák a hněťte asi 10-12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta konzistencí podobného modelíně. Pokud máte rádi extra nadýchané jidášky, nechte hníst klidně dalších 8 minut a máslo přidejte lehce povolené až po první polovině hnětení.
- Těsto přikryjte fólií nebo víkem a nechte zrát v teple asi 60 minut, nebo dokud se nezdvojnásobí. Možná je také varianta kynutí v lednici, popřípadě část těsta nechat v teple, část použít až druhý den a nechat kynout přes noc nevytvarované v chladu – pokud chcete beránka čerstvého ráno.
- Pokud rozdělíte těsto na polovinu, z každé odeberte asi 20 g kousek na hlavu beránka (vytvarujte kruh, který mírně smáčknete do trojúhelníků) a 4-5 kousků, na nohy, rohy a ouška rozdělte na ještě menší kusy.
Skládejte na papír a nechte mezi jednotlivými kousky mezery, aby mohl beránek dokynout. Inspirovat se můžete obrázkem. - Beránka nechte kynout v troubě při zapnuté žárovce asi 30 minut, nebo dokud viditelně nezvětší svůj objem (z těsta kynutého v chladu kynou pomaleji, klidně i hodinu a půl). Je možné i beránka po 15 min. schovat do lednice, přikrytého například víkem a upéct až později – v lednici dokyne přes noc a ráno se jen vyndá a upeče.Beránka pomašlujte, dozdobte (místo očí použijte hřebíček či nové koření) a posypte kokosem, cukrovými perlami nebo mandlemi.
- Fritézu s beránkem zapněte na 160 °C na horkovzduch (AirFry), pokud nestihl optimálně dokynout, můžete ho prvních 5 min péct v režimu Fry/Steam. Peče se asi 15 minut.
V troubě:
Do vyhřáté a napařené trouby vložte beránka, po cca 10 minutách pečení vyvětrejte zbytek páry a dopečte. Dohromady se peče cca 15 min, 25 minut ve velké troubě, ale orientujte se podle barvy. Pára v začátku zajistí extra měkkou kůrku.
