Makronky se slaným karamelem

Z trouby s funkcí PlusSteam

Nejlepší kombinace na světě? Slaďoučké makronky se slaným karamelem.

Přísady do makronek se slaným karamelem

Makronky

102 g bílků, 51 g cukru krupice, 112 g mletých mandlí, 204 g moučkového cukru, potravinové barvivo (nepovinné)

Krém ze slaného karamelu

120 g cukru krupice, 30 g másla, 130 g smetany ke šlehání, 110 g másla, 1-2 špetky soli

Příprava

1/ Hlavně dobře míchat

Mandle promíchejte s moučkovým cukrem, a pokud nejsou moc jemné, ještě je společně rozmixujte a prosejte je skrze jemnější sítko. Bílky vyšlehejte do pěny a potom k nim postupně přisypávejte krupicový cukr. V tuto chvíli můžeme přidat potravinářské barvivo. Do pevného sněhu přidejte polovinu mandlové směsi a zamíchejte, aby se vše propojilo, z bílků je totiž třeba dostat vzduch. Ze zbývající mandlové směsi přidejte opět polovinu a dobře zamíchejte. Dbejte na to, aby po stěnách a na dně nádoby nezůstaly nepromíchané části. Napotřetí přisypejte zbytek mandlové směsi a znovu zamíchejte. Těstem naplňte cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou.

2/ Šablona vám usnadní práci

Plechy si vyložte pečícím papírem, pod který můžete dát šablonu s předtištěnými vzory makronek. Na plech nastříkáme směs. Šablonu poté vyndáme a s plechem silně bouchneme o stůl tak, aby se uvolnily vzduchové bublinky a praskly. Makronky necháme zaschnout na plechu asi 30-60 minut. Ideální je, pokud se po této době můžeme makronek zlehka dotknout a hmota se nám nepřilepí na prst.

Plech na pečení
Plech na pečení

Cukrářský plech Inspiration je opatřen otvory, které umožňují cirkulaci páry, abyste mohli vaši troubu využít na maximum. 

3/ Připravte si slaný karamel

V hrnci rozpusťte cukr a nechte zkaramelizovat. Vypněte plotýnku a do karamelu přidejte 30 g másla. Po troškách přilijte i ohřátou smetanu a vymíchejte dohladka. Přidejte jednu nebo dvě větší špetky soli. Dejte do lednice vychladit. 

4/ Pečlivě upečené 

Makronky pečte na 135°C 12-16 minut. Upečené makronky by se neměly hýbat po poklepání na skořápku, v tom případě totiž nejsou zespodu dopečené a nešly by z papíru odloupnout. Nechte je na plechu vychladnout a poté je sloupněte z pečícího papíru. V robotu vyšlehejte 110g změklého másla a přidejte k němu karamel. Umixujte v hladký krém a makronky jím naplňte.