Máslové croissanty

Z trouby s funkcí PlusSteam

Upečte máslové croissanty a nechte na sebe dýchnout kouzlo Francie.

Přísady na máslové croisanty

Kvas

1 lžíce kvasu, 160 g hladké mouky, 160 g vody

Těsto

320 g kvasu (všechen kvas kromě odložené lžíce), 110 g mléka, 4 g droždí, 90 g cukru, 10 g soli, 7 g sladového výtažku (sladěnky), 20 g másla, 390 g hladké mouky

 

Příprava

1/ Připravte si kvas, těsto a máslo

Smíchejte ingredience na kvas a nechte je 12-16 hodin zrát. Lžíci kvasu si odložte do lednice na příště. Smíchejte také ingredience na těsto a asi 10 minut jej nechte vypracovat v kuchyňském robotu. Těsto dejte odležet přes noc do lednice. Máslo vyválejte na čtverec cca 20x20 cm, nechte zabalené zchladit.

2/ Pečlivě a trpělivě překládejte

Druhý den vyndejte rozválené máslo klidně o něco dříve než těsto, obě hmoty musí mít stejnou konzistenci, což znamená velmi studené těsto a studené máslo. Máslo zabalte do těsta, následně 2- 3x překládájte těsto s máslem. Mezi překládáním těsto nechte  vždy cca 30-60 minut odpočinout v lednici. Poté rozválejte na cca 4-5 mm vysoký obdélník cca 20x65 cm, který rádélkém ořežte, aby byl opravdu pravidelný. Rozdělte na obdélníčky (vždy po cca 8 cm), každý pak na dva dlouhé trojúhelníky o základně cca 8 cm a z těch srolujte croissanty. Špičku croissantu vždy umístěte pod croissant, díky tomu se při kynutí nerozbalí.

3/ Nechte ještě jednou odpočinout 

Vytvarované pečivo pomašlujeme vejcem a necháme ve vlhku kynout 2-3 hodiny při pokojové teplotě, ideálně v zavřené vypnuté troubě, občas lze croissanty orosit rozprašovačem. Musí se zdvojnásobit a působit velmi nafouknutě.

4/ Upečte si ty nejlepší croissanty na světě

Do multifunkční trouby nalijte vodu, otočte ovladačem na symbol PlusSteam a zahřejte troubu na 210 °C, po cca 10 minutách postupně snižujte teplotu ke 190 °C a dopékejte dalších cca 10 minut. Croissanty nechte alespoň 30 minut vychladnout. 

Trouba s funkcí PlusSteam
Trouba s funkcí PlusSteam

Využívá páru k dosažení úchvatných výsledků - vaše moučníky, chléb i slané pečivo budou chutnat jako z pekárny.