Obrácený koláč s jablky
Podle Slepičárny
Obrácený koláč neboli tarte tatin prý vznikl z roztržitosti dvou francouzských kuchařek a nebýt slavného malíře Clauda Moneta, který si ho velmi oblíbil, možná bychom ho vůbec neznali. A to by byla škoda. Jeho příprava není složitá a s kopečkem vanilkové zmrzliny chutná fantasticky.
Ingredience
2 až 3 větší jablka, šťáva z citronu na pokapání jablek, 100 g másla pokojové teploty + na vymazání formy, 100 g třtinového cukru, 1 sáček vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího), špetka skořice, 1 vejce, 50 ml smetany ke šlehání, 120 g hladké špaldové mouky (nebo 125 g hladké mouky), 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů, vanilková zmrzlina na podávání
Postup
1.Troubu předehřejte na 180 °C. Jablka zbavte jádřinců a i se slupkou nakrájejte na kolečka. Pokapejte šťávou z citronu, ať zbytečně nezhnědnou.
2.Změklé máslo utřete s cukry a skořicí. Přidejte vejce a vyšlehejte do pěny. Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně zapracujte do tekuté části těsta. Nakonec přidejte smetanu a ještě prošlehejte.
3.Kulatou koláčovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, ať hezky přilne k okrajům. Na dno vyskládejte jablka a zalijte těstem. Pečte dozlatova asi 35 minut. Že je koláč hotový poznáte zapíchnutím špejle. Pokud po vytažení zůstane suchá, můžete koláč vyndat z trouby.
4.Koláč nechte chvíli vystydnout na mřížce a ještě teplý opatrně vyklopte na tác. Podávejte například s vanilkovou zmrzlinou.
Vestavná parní trouba SteamPro
S touto multifunkční parní troubou můžete sebejistě zkoušet i ty nejnáročnější recepty. Pokročilý snímač vlhkosti automaticky nastaví správné množství páry, čímž zajišťuje šťavnatou texturu a intenzívní chuť. Program čištění párou usnadňuje udržování vaší trouby vždy zářivě čisté bez námahy. Displej trouby vás upozorní, když je zapotřebí tento program zapnout.