Obrácený švestkový koláč
ze špaldové mouky
Švestky, typické ovoce pozdního léta, které je bohaté na minerální látky a vlákninu. Jsou dobré čerstvé i sušené, ale ještě lepší v ovocném koláči. Blogerka FoodLover je zkombinovala se skořicí a třtinovým cukrem, který moučníku dodá příjemnou karamelovou příchuť.
Ingredience
Na těsto: 150 g hladké špaldové mouky, 120 g povoleného másla, 150 g třtinového cukru, 2 vejce, 3 lžíce mléka, 1 menší lžička skořice, 1 menší lžička prášku do pečiva, špetka soli
Náplň: cca 10 švestek, plátky mandlí, 2 lžíce třtinového cukru, 50 g másla
S multifunkční parní troubou můžete sebejistě zkoušet i ty nejnáročnější recepty. Pokročilý snímač vlhkosti automaticky nastaví správné množství páry, čímž zajišťuje šťavnatou texturu a intenzívní chuť. Program čištění párou usnadňuje udržování vaší trouby vždy zářivě čisté bez námahy. Displej trouby vás upozorní, když je zapotřebí tento program zapnout.
Postup
2. Těsto připravíte tak, že povolené máslo začnete šlehat se třtinovým cukrem. Až se spojí dohladka, zašlehejte po jednom i vejce. Dále přidejte mléko a po částech zapracujte mouku s kypřicím práškem a skořicí. Do příliš hustého těsta můžete přidat ještě jednu lžíci mléka. Hotové těsto nalijte na švestky a rovnoměrně rozetřete.
3. Koláč pečte v horkovzdušné troubě při 180° asi 30 až 40 minut. V polovině pečení koláč otočte, aby se propekl ze všech stran. Pokud máte troubu Electrolux, nemusíte, protože naše trouby pečou rovnoměrně. Ještě teplý koláč vyklopte z formy tak, ze nejdříve opatrně odřízněte spodek tupým nožem od formy, aby na ní nezůstaly nalepené některé švestky, poté překlopte na talíř. Na závěr ještě posypejte plátky mandlí.