Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Vytvarujte ty nejhezčí symboly

Upečte si to nejsladší a nejkrásnější velikonoční pečivo – jidáše. Těsto je podobné jako na mazanec nebo vánočku, ale bohatší, hutnější a s medem. Pohrajte si s tvarováním a zkuste různé velikonoční symboly, které se budou hezky vyjímat na sváteční tabuli. S video návodem od Pečem pecen to zvládnete hravě. A nezapomeňte, jidáše mají být naducané, lesklé a měkké, nikoli křupavé. S tím vám pomůže pára v troubě PlusSteam.

Ingredience

600 g hladké mouky, 125 g mléka, 125 g smetany ke šlehání, 20 g čerstvého droždí (7 g sušeného droždí), 100 g změklého másla, 60 g cukru, 30 g medu, 1 vejce, 1 žloutek, 5 g soli, bílek na potření, troška citronové kůry nebo muškátového oříšku kvůli vůni, nové koření, hřebíček nebo rozinky k dozdobení

Postup

1. Do mísy robota dejte mouku, droždí, sůl. Promíchejte, přidejte zbylé suroviny a koření podle chuti. Pokud máte po ruce čerstvé droždí, z celkového množství mouky a mléka odeberte 2 lžíce od každého, promíchejte s nadrobeným droždím v jednolitou kašičku a nechte na teplém místě, dokud se směs nerozbublá.
 
2. Vložte hnětací hák a hněťte asi 10–12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta konzistencí podobného modelíně.
 
3. Těsto přikryjte fólií nebo víkem a nechte zrát v teple asi 60 minut, nebo dokud se nezdvojnásobí. Možná je také varianta kynutí v lednici, když chcete jidášky čerstvé ráno a nechcete vstávat zbytečně brzy.
 
4. Těsto rozdělte po 50g kouscích a z každého uválejte pramen, ze kterého následně upletete různé tvary. Pokud chcete mít tvarování obzvlášť jednoduché, nechte rozdělené kousky vychladit 20 minut v lednici.
 
5. Vytvarované jidášky vyložte na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte a nechte kynout v teple při zapnuté žárovce asi 30 minut, nebo dokud viditelně nezvětší svůj objem (z těsta kynutého v chladu kynou pomaleji, v každém případě se řiďte spíš vzhledem než časem). Plechy v průběhu kynutí prostřídejte.
6. Troubu nastavte na horkovzduch s připařováním (PlusSteam) a nechte předehřát na 200 °C. Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.
 
7. Jidášky postříkejte vodou z rozprašovače a pomašlujte bílkem rozšlehaným se lžící vody nebo mléka.
 
8. Po dosažení tepoty vložte plechy s vytvarovaným pečivem a pečte 10–12 minut. Podle potřeby teplotu snižte na 180 °C nebo prostřídejte plechy v polovině pečení (tím vyvětráte i přebytečnou páru).
 
9. Teplé jidášky podle chuti potřete rozehřátým medem.