Ovocná zmrzlina do 15 minut

od Mariky a Jirky z Kitchen Story

Bez laktózy, pro vegetariány i vegany, taková je luxusní domácí zmrzlina od Mariky a Jirky z Kitchen story. A proč nás jejich recept baví? Protože kromě sezonního ovoce a výkonného mixéru nepotřebujete extra příslušenství a zmrzlina je hotová za 15 minut.

Ingredience

Borůvková zmrzlina (4 porce): 300 g mražených lesních borůvek, 150 g chlazené kokosové smetany (tuhá část chlazeného kokosového mléka), 4 lžíce javorového sirupu, 1/2 lžičky sušených levandulových kvítků

K ozdobení: lesní borůvky, květy levandule

Meruňková zmrzlina (4 porce): 300 g mražených meruněk bez pecky, 150 g chlazené kokosové smetany (tuhá část chlazeného kokosového mléka), 4 lžíce javorového sirupu, 30 g pistácií

K ozdobení: pistácie, květy měsíčku lékařského

Postup

Borůvková zmrzlina:

  1. Borůvky používejte opravdu ty české, lesní, díky kterým bude mít vaše zmrzlina typickou chuť i barvu. Z těch kanadských to nebude úplně ono. Čerstvé borůvky tedy zbavte nečistot a dejte zmrazit. Pokud máte doma zásoby v mrazáku, máte náskok.
  2. Zmražené borůvky přendejte spolu s ostatními surovinami do mixéru a dobře rozmixujte. Měli byste docílit hladké konzistence.
  3. Ozdobte celými borůvkami a kvítky levandule. S tou ale opatrně, protože je dost výrazná. Ihned podávejte.

Meruňková zmrzlina:

  1. Meruňky očistěte, vypeckujte a dejte zmrazit.
  2. Zmražené meruňky spolu s kokosovou smetanou a javorovým sirupem vložte do mixéru a dobře rozmixujte. Kdo má rád ve zmrzlině kousky ovoce, nemusí mixovat tak úplně dohladka. Jinak pokračujte v mixování, dokud nedocílíte sametové konzistence.
  3. Pistácie nasekejte na menší kousky a většnu přimíchejte ke vzniklé zmrzlině.
  4. Ozdobte zbytkem nasekaných pistácií a kvítky měsíčku lékařského. Ihned podávejte.