Ovocná zmrzlina do 15 minut
od Mariky a Jirky z Kitchen Story
Bez laktózy, pro vegetariány i vegany, taková je luxusní domácí zmrzlina od Mariky a Jirky z Kitchen story. A proč nás jejich recept baví? Protože kromě sezonního ovoce a výkonného mixéru nepotřebujete extra příslušenství a zmrzlina je hotová za 15 minut.
Ingredience
Borůvková zmrzlina (4 porce): 300 g mražených lesních borůvek, 150 g chlazené kokosové smetany (tuhá část chlazeného kokosového mléka), 4 lžíce javorového sirupu, 1/2 lžičky sušených levandulových kvítků
K ozdobení: lesní borůvky, květy levandule
Meruňková zmrzlina (4 porce): 300 g mražených meruněk bez pecky, 150 g chlazené kokosové smetany (tuhá část chlazeného kokosového mléka), 4 lžíce javorového sirupu, 30 g pistácií
K ozdobení: pistácie, květy měsíčku lékařského
Postup
Borůvková zmrzlina:
- Borůvky používejte opravdu ty české, lesní, díky kterým bude mít vaše zmrzlina typickou chuť i barvu. Z těch kanadských to nebude úplně ono. Čerstvé borůvky tedy zbavte nečistot a dejte zmrazit. Pokud máte doma zásoby v mrazáku, máte náskok.
- Zmražené borůvky přendejte spolu s ostatními surovinami do mixéru a dobře rozmixujte. Měli byste docílit hladké konzistence.
- Ozdobte celými borůvkami a kvítky levandule. S tou ale opatrně, protože je dost výrazná. Ihned podávejte.
Meruňková zmrzlina:
- Meruňky očistěte, vypeckujte a dejte zmrazit.
- Zmražené meruňky spolu s kokosovou smetanou a javorovým sirupem vložte do mixéru a dobře rozmixujte. Kdo má rád ve zmrzlině kousky ovoce, nemusí mixovat tak úplně dohladka. Jinak pokračujte v mixování, dokud nedocílíte sametové konzistence.
- Pistácie nasekejte na menší kousky a většnu přimíchejte ke vzniklé zmrzlině.
- Ozdobte zbytkem nasekaných pistácií a kvítky měsíčku lékařského. Ihned podávejte.