Batátové tortilly

Čím oživit jídelníček? Zkuste plněné tortily na mexický způsob. Lehce pálivou salsu, vařené fazole a kukuřici zabalte do vlastnoručně vyválených placek obarvených sladkými bramborami na oranžovo. Není to nic složitého a oproti těm kupovaným jsou bez éček a jiných konzervantů. 

Ingredience

Na tortily: 3 sladké brambory, 1 hrnek špaldové mouky, 1 lžička soli

Na salsu: 2 oloupaná avokáda, 2 šalotky, 1 limetka, stroužek česneku, malá cherry rajčátka, pepř, chilli vločky 

Na náplň: 400 g vařených fazolí, 250 g kukuřice, čerstvý koriandr

Batátové tortilly

Postup

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory zabalte do alobalu a pečte do změknutí přibližně 45 minut. Upečené batáty nechte vychladnout.

2. Nakrájejte avokádo společně s cherry rajčátky a šalotkou. Vše vložte do mixéru, přidejte nasekaný koriandr, rozdrcený česnek, chilli, sůl, pepř a limetkovou šťávu. Směs mírně umixujte tak, aby vznikla salsa.

3. Upečené sladké brambory oloupejte. Osolte je a v míse rozmačkejte na kaši. Přidejte špaldovou mouku a vypracujte těsto. Rozdělte ho na 7 částí a každou z nich vyválejte na tenké plátky.

4. Tortily opečte na suché pánvi po obou stranách. Opečené tortily schovejte pod čistou utěrku, aby vydržely teplé na podávání.

5. Ještě teplé tortilové placky naplňte připravenou salsou, fazolemi a kukuřicí. Na závěr můžete osvěžit extra dávkou limetkové šťávy, čerstvými lístky koriandru nebo nakládanou cibulí.