Glazovaná žebírka s cizrnovým salátem
Z multifunkční parní trouby
Dokonalá kombinace křupavých žebírek se sladkou marinádou a lehce orientálním salátem.
Přísady na glazovaná žebírka s cizrnovým salátem
Ingredience
2 kg masitých vepřových žeber
Marináda
50 ml jablečného octu, 100 ml olivového oleje, 6 ks strouhaného česneku, 8 cm strouhaného zázvoru, sůl a drcený pepř
Glazura
100 ml javorového sirupu, 5 lžic omáčky hoisin, 3 lžíce sójové omáčka, šťáva a kůra ze 2 ks pomerančů, 2 chilli papričky, ½ lžičky cayenského pepře, 80 g lískových oříšků
Salát
500 g sterilované cizrny, 1 červená cibule, 4 rajčata, 2 lžíce hladkolisté petržele (jen listy), 2 lžíce koriandrových listů, 1 lžíce thajské žluté kari pasty, šťáva ze 2 ks limetek, 1 lžíce třtinového cukru, rostlinný olej, sůl
Příprava
1/ Připravte si marinádu a nechte žebra marinovat
Z jablečného octa, olivového oleje, strouhaného česneku, zázvoru, soli a pepře připravíme marinádu, kterou pořádně vetřeme do žeber, a necháme marinovat přes noc. Žebra rozložíme na rošt, pod který dáme plech, a vložíme do předehřáté trouby na režim Vaření v páře. Při teplotě 96 °C vaříme do měkka cca 90 minut, poté je necháme asi 20 minut odpočinout.
2/ Glazura na žebírka
Javorový sirup, hoisin omáčku, sójovou omáčku, šťávu a kůru ze dvou pomerančů, nasekanou chilli papričku a trochu cayenského pepře vložíme na pánev a svaříme z těchto ingrediencí glazuru na žebra. Do hotové glazury vmícháme nasekané oříšky a ze všech stran jí potřeme zchladlá žebra. Žebra položíme na plech s pečicím papírem a dáme do předehřáté trouby na režim Pravý horký vzduch 190 °C na cca 20 minut (do barvy).
3/ Salát z cizrny
Na mírném plamenu v pánvi s olejem krátce (2 minuty) opečeme kari pastu, přihodíme cibuli nakrájenou na tenké proužky a restujeme další 3 minuty. Poté přidáme cukr a šťávu z limetek, scezenou cizrnu a necháme lehce svařit, osolíme. Před koncem vhodíme rajčata nakrájená na kostičky a sekané bylinky, promícháme a dál už nevaříme. Na talíře rozdělíme teplý salát a nakrájené porce žeber.