Jarní slaný koláč (quiche)
podle @Maškrtnica
Co je na jaře lepší, než svačina plná zeleného lupení? Slané koláče jsou rychlé, snadné a výborné i jako výletní občerstvení. Tenhle quiche můžete vyzkoušet v mnoha variacích – s prvními lístečky kopřivy, bršlicí, se špenátem i s medvědím česnekem.
Ingredience
Těsto:
120 g studeného másla, 3 g soli, 200 g mouky, 1 vejce, 80 g přebytečného kvásku (nebo menší vejce)
Máslo s moukou promíchejte na drobenku – ručně nebo střední metlou robota. Ve chvíli, kdy máte drobenku, přilijte kvásek a vejce a nechte míchat, dokud se těsto nezačne spojovat v kouli. Pokud se těsto nespojuje, přilijte postupně 1–3 lžíce ledové vody.
Hotové těsto rozválejte do koláčové formy a v ní nechte alespoň 20–30 minut vychladit.
Náplň:
150 g směsi zelených bylinek – špenát, kopřiva, pažitka, česnek medvědí či podivný. Pokud máte jen špenát, tak přidejte alespoň stroužek klasického česneku.
50 g baby špenátu bokem, 200 g smetany ke šlehání, 3 g soli, 1 g pepře nebo podle chuti, 3 vejce, 100 g čerstvého sýra – mozzarella či jiný jemný bílý sýr
Smetanu přiveďte k bodu varu a spařte v ní opláchnutou směs zeleného lupení – stačí, aby zavadlo. Přidejte stroužek česneku, pokud ve směsi chybí. Odstavte a promixujte spolu s vajíčky, solí a pepřem, následně do směsi přimíchejte natrhaný sýr a lístky baby špenátu.
Směs ochutnejte, dosolte a opepřete podle potřeby.
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C na horní a dolní pečení, nebo zvolte program na pizzu.
Bylinkovou směs nalijte do těstem vyložené formy a dejte koláč péct. Plech s formou na roštu lze na prvních 15 minut položit na dno, popřípadě na nejnižší možnou úroveň (pizza program), čímž se koláč upeče dohněda i zespod bez předchozího předpékání korpusu.
Quiche pečte asi 40–45 minut (pokud příliš rychle hnědne, přikryjte volně alobalem), poté nechte vychladnout a krájejte až zatuhlý – asi po hodině od upečení.
Příprava pokrmů v páře je rychlejší, zdravější a úspornější. Je to skvělý způsob, jak zvýraznit přirozenou chuť, snížit spotřebu soli a tuku a v surovinách zachovat maximum živin. Parní technologie v troubách Electrolux udržuje konstantní teplotu a vlhkost pro rovnoměrné propečení bez vysušování.