Jehněčí pečeně s bylinkami a vinnou omáčkou

Jehněčí pečeně s bylinkami a vinnou omáčkou

Uspořádejte nedělní hostinu

Skvěle propečené jehněčí maso s aromatickými bylinkami přemění nedělní oběd na úžasnou hostinu. Vůně rozmarýnu a tymiánu přiláká rodinu a hosty, aby se shromáždili kolem stolu a společně si vychutnali tento vydatný slavnostní pokrm.

Přísady (porcí: 4–6)

2 kg jehněčího masa bez kosti, 1 lžíce olivového oleje, mořská sůl, drcený pepř, 1 šálek červeného vína, 10 stroužků česneku (neloupaných), 2 lžíce francouzské hořčice, 6 větviček rozmarýnu, 6 větviček tymiánu, 1 šálek kuřecího vývaru, 4 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce másla

Postup

1. Ve velké míse důkladně promíchejte 2 lžíce cukru, olej, hořčici, sůl a pepř a důkladně promíchejte. Přidejte jehněčí maso a nechte ho 20 minut marinovat.

2. Jehněčí maso přichyťte kuchyňskou nití. Položte jej kůží nahoru do velké nádoby na pečení. Přidejte česnek, rozmarýn a větvičky tymiánu, marinádu a vývar.

3. Potom jehněčí posypte zbylým cukrem. Maso pečte při nízkém nastavení páry s teplotou 180 °C, dokud vnitřní teplota nedosáhne 54 až 60 °C, přibližně 2 hodiny a 20 minut.

4. Když je maso upečené, šťávu z pekáče přelijte do rendlíku a přidejte 1 šálek červeného vína. Ochuťte solí a pepřem. Omáčku vařte při mírné teplotě 10 minut. Mezitím dejte do pánve 1 lžíci másla a trochu olivového oleje a maso prudce opečte při vysoké teplotě, aby byl jeho povrch zbarvený dozlatova.

5. Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s vinnou omáčkou.

  • Nákyp na jednoduchý způsob

    Brambory s parmezánovou krustou

  • Duhové bagely

    Veselý trojbarevný zákusek

  • Losos s květákem a kapustou

    Originální pokrm inspirovaný Skandinávií