Krémová polévka s pečeným květákem

podle Slepičárna blogu

Až půjdete na trh pro sezónní zeleninu, nezapomeňte na květák. K obědu i k večeři, doma nebo na chalupě váš žaludek potěší super rychlá a neskutečně dobrá polévka, která je korunovaná pečenými růžičkami květáku s exotickou příchutí.

Ingredience

Na polévku: 1 květák, 1,2 l slepičího nebo kuřecího vývaru, 2 cibule, 2 brambory, 200 ml smetany na vaření, olivový olej + na zakapání, 1 lžička drceného kmínu, špetka muškátového oříšku, sůl, pepř, petrželka, pečivo (nemusí být)

Na pečený květák: ½ květáku rozebraná na růžičky, mletý bílý pepř, mletá zauzená paprika, mletý zázvor, mletý česnek, mletá směs tandoori, sůl, olivový olej

Postup

1. Květák na polévku očistěte, rozeberte na růžičky a pokrájejte. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte nadrobno, oloupané brambory na kostičky. V hrnci rozehřejte olej a orestujte cibuli do zlatova, přisypte kmín, chvíli restujte a pak přidejte nastrouhaný muškátový květ, růžičky květáku a opékejte, aby se pěkně všechno spojilo. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte, dokud nebudou brambory měkké, asi 15 minut.

2. Mezitím si připravte pečený květák. Předehřejte si troubu na 200 °C. Růžičky květáku obalte ve směsi koření a soli. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem, zakapejte olivovým olejem a pečte dozlatova, asi 15 minut.

3. Polévku rozmixujte, vmíchejte smetanu na vaření, dochuťte případně solí a pepřem a ještě prohřejte. Rozdělte polévku do talířů, ozdobte upečeným květákem, petrželkou a zakápněte olivovým olejem. Podávej s pečivem, nebo bez.