Lasagne na víně

od Kateřiny z Taste of place

Lasagne jsou poměrně náročné na přípravu, ale když si dáte záležet, výsledek stojí za to. Vyzkoušejte recept od blogerky Kateřiny, která vynechala tradiční bešamel a do ragú z mletého masa přidala víno a portské.

Ingredience

500 g lasagní, 6 stonků řapíkatého celeru, 3 mrkve, 2 cibule, 200 g slaniny, olivový olej, 500 g rajčat, 600 g mletého masa (ideálně půl napůl hovězí a vepřové), 300 ml portského červeného vína, 200 ml červeného suchého vína, 3 stroužky česneku, sklenice brusinkové marmelády (cca 300 g), malá plechovka rajčatového protlaku, mletá uzená paprika, kurkuma, 200 g parmazánu, sůl, pepř

Postup

1. Řapíkatý celer podélně překrojíme a nakrájíme na tenká kolečka, mrkev krájíme podélně na čtvrtiny a pak tenká kolečka, cibuli a slaninu na malé kostičky. Rajčata nařízneme a v hrnci spaříme horkou vodou. Poté je oloupeme a nakrájíme na kostičky.

2. V hrnci se silným dnem si rozpálíme olivový olej, nejprve začneme opékat cibuli, a když zesklovatí, přidáme slaninu a po pár minutách i mrkev a celer. Zeleninu restujeme alespoň 15 minut dozlatova. Přidáme mleté maso a pořádně promícháme. Jakmile se maso zatáhne, zalijeme ho asi skleničkou portského a skleničkou červeného vína. Po odpaření vína přimícháme vylisovaný česnek a pokrájená rajčata. Přidáme i marmeládu, půl lžičky papriky, půl lžičky kurkumy, také pořádně opepříme a osolíme. Necháme dusit asi půl hodiny, občas zamícháme a případně podlijeme vodou nebo vínem.

3. Po půl hodině ochutnáme, jestli je maso a zelenina dostatečně měkká, dochutíme, pokud je to třeba, a přilijeme ještě kapku portského. To už se pak dál nebude vařit a jeho chuť zůstane v omáčce.

4. Nastrouháme si parmazán a připravíme pekáček. Na dno pekáčku nalijeme lžíci omáčky a na ni naklademe první vrstvu lasagní. A poté dáváme vždy pořádnou vrstvu omáčky a na ni lasagne. Třetí vrstvu lehce posypeme parmazánem. Takto pokračujeme, dokud nám nezbude žádná omáčka. Na závěr lasagne posypeme pořádnou vrstvou parmazánu a pečeme asi na 180 °C cca 20 až 30 minut, dokud sýr na povrchu nezezlátne.