Losos se salátem z manga a rýžových nudlí
podle Foodlover
Základem asijské kuchyně jsou čerstvé suroviny a vyvážený poměr koření a omáček. Vyzkoušejte netradiční kombinaci ryby, ovoce a sladkokyselé chuti. K přípravě ryby použijte troubu s parním programem, abyste měli jistotu, že maso zůstane uvnitř lahodné, šťavnaté a pevné.
Ingredience
Na salát: 1/3 balení tenkých rýžových nudlí, 1 menší mrkev, 1/2 zralého manga, 1/3 salátové okurky, 1 jarní cibulka, 50 g nesolených arašídů
Na zálivku: 2 lžíce rybí omáčky, 1 lžíce thajské sladké chilli omáčky, 1 lžička sójové omáčky, limetková šťáva, 1 lžíce třtinového cukru, teplá voda, chilli vločky, volitelně čerstvý koriandr a čerstvé chilli papričky
Ryba a marináda: 2 porce kvalitního lososa, 1 stroužek česneku, 1 cm strouhaného zázvoru, 1 lžíce medu, 1 lžíce sójové omáčky, kokosový olej na opékání
Postup
- Nejdříve naložíme lososa. Připravíme si marinádu z medu, sójové omáčky, nasekaného zázvoru a česneku. Filety potřeme ze všech stran a necháme v lednici alespoň hodinu marinovat.
- Pokračujeme salátem. Nudle uvaříme podle návodu na obalu. Propláchneme je studenou vodou a rukou dobře vymačkáme. Překrájíme je nožem, aby se dobře jedly. Mango, mrkev a okurku nakrájíme na delší nudličky. Smícháme nudle a zeleninu, přidáme nasekanou jarní cibulku. Vše dáme dobře vychladit.
- Lososa vyndáme z marinády, trochu osušíme a krátce zprudka opečeme na kokosovém oleji ze všech stran. Přendáme do trouby, přelijeme zbylou marinádou a dokončíme parním programem střední vlhkost při teplotě 150 °C. Podle velikosti porcí bude stačit cca 10 minut, aby losos zůstal uvnitř krásně šťavnatý a na povrchu dobře opečený.
- Na zálivku smícháme horkou vodu, rybí, chilli a sójovou omáčku, dochutíme cukrem, trochou chilli vloček a limetovou šťávou. Salát zalijeme zálivkou až těsně před servírováním. Na talíř navrstvíme salát a přes něj položíme lososa, kterého přelijeme ještě marinádou z pánve. Posypeme arašídy a jarní cibulkou. Můžeme ještě dozdobit koriandrem a chilli papričkami.