Plněná cibule s králičím ragú a hrášková quinoa
Z multifunkční parní trouby
Originální hlavní chod, který na talíři úžasně vypadá a ještě lépe chutná.
Přísady na plněnou cibuli s králičím ragú a hráškovou quinoou
Ragú
4 velké červené cibule, 300 g králičích stehen bez kosti, 15 ml olivového oleje, 50 g másla, 2 stroužky česneku, 1 menší mrkev, ⅛ bulvy celeru, 2 lžíce jarní cibulky, 100 g créme fraiche (zakysaná smetana), 1 lžíce dijonské hořčice, 1 g muškátového oříšku, sůl a pepř na dochucení, 40 g parmazánu, sůl a pepř na dochucení
Quinoa
100 g sušené quinoy, 100 g mraženého hrášku, ½ ks cuketa střední, 40 g másla, šťáva z poloviny citronu, 1 lžíce lístků z máty, sůl
Omáčka
100 ml cideru ( jablečný alkoholický nápoj), 100 ml 33% smetany, 1 lžička lístků estragonu, sůl
Příprava
1/ Připravte si cibule
Oloupané cibule opatrně nahoře i dole seřízneme, přendáme na děrovaný plech, a dáme na 15 minut vařit do předehřáté trouby na 96 °C v režimu Vaření v páře. Až cibule vychladnou, opatrně je vydlabeme. Vydlabané části nasekáme na drobno a použijeme na ragú. Králičí maso pokrájíme na drobné kostky cca 2 × 2 cm. Mrkev, řapíkatý celer a česnek nakrájíme na drobné kostičky, jarní cibulku na tenké plátky.
2/ Náplň z králičího ragú
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm zprudka cca 2 minuty orestujeme králíka. Poté zmírníme na střední teplotu a přidáme máslo, nasekané vnitřky cibule, česnek a nakrájenou kořenovou zeleninu, restujeme dalších 4–5 minut. Přidáme hořčici, asi po 1 minutě créme fraiche, sůl, pepř, muškátový oříšek. Necháme lehce zredukovat, čímž získáme kompaktní směs, do které nakonec vmícháme jarní cibulku. Vzniklou směsí vrchovatě naplníme cibule a dáme je na plechu péct do předehřáté trouby na režim Horká pára Interval při 170 °C na 30 minut. Pak cibule posypeme strouhaným parmazánem a dopečeme v režimu Pravý horký vzduch při 200 °C dalších 6–8 minut.
3/ Hrášková quinoa
Quinou si předvaříme v osolené vodě 11 minut, scedíme a necháme vychladnout. Cukety zbavíme konců, podélně je rozčtvrtíme, vyřízneme měkké středy a pevné části nakrájíme na kostičky cca 1 × 1 cm. V pánvi si rozpustíme máslo a na něm 2–3 minuty orestujeme cuketu s hráškem, přidáme quinou, šťávu z citronu, sůl a restujeme další 2 minuty. Poté stáhneme z ohně a vmícháme nasekanou mátu. Cider si v malém kastrůlku svaříme na polovinu, přidáme smetanu, osolíme a přivedeme k varu.
4/ Dobrou chuť!
Nakonec ponorným mixérem vyšleháme do pěny a vmícháme nasekaný estragon. Pečené cibule podáváme s quinoou a omáčkou ze cideru.