Slaný špenátový koláč

Podle Kitchen story

Slaný koláč neboli quiche podle Kitchen story je skvělou teplou svačinou, když se vrátíte domů celí zmrzlí. Můžete si ho ale upéct a vzít s sebou ven na piknik, protože chutná i za studena. Zkrátka ideální recept do každého počasí.

Ingredience

Na těsto: 225 g celozrnné špaldové mouky, 125 g studeného másla, 3 žloutky, 1–2 lžíce ledové vody, čerstvý tymián, sůl, máslo na vymazání formy

Na náplň: 80 g čerstvého špenátu, 300 ml 30% smetany, 2 vejce, 100 g strouhaného parmezánu, čerstvý tymián, sůl, pepř

Multifunkční parní trouba SteamPro

Trouba SteamPro umožňuje vaření, pečení, grilování i vakuové vaření. Čistí se sama párou a disponuje zabudovanou teplotní sondou.

Postup

1. Do mísy nasypejte mouku, přidejte ½ lžičky soli, žloutky, na kostky nakrájené máslo, tymián a dobře spolu promíchejte. Postupně přidávejte 1–2 lžíce vody, dokud nebude těsto hladké. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici cca 40 minut odležet.

2. Předehřejte si horkovzdušnou troubu na 180 °C. Těsto rovnoměrně rozválejte na tloušťku asi 5 mm a vyložte jím máslem vymazanou formu na koláč. Přebytečné okraje odřízněte nožem. Těsto vidličkou lehce propíchejte, přikryjte pečicím papírem a vysypejte fazolemi. Těsto se nebude při pečení zvedat. Vložte do trouby a 10 minut předpečte.

3. Z předpečeného těsta odstraňte papír s fazolemi a naplňte čerstvým špenátem. V misce dobře promíchejte smetanu, vejce, strouhaný parmezán a nasekaný tymián. Dochuťte solí, pepřem a nalijte rovnoměrně na špenát. Pečte 30 minut, vyndejte z trouby a nechte vychladnout.