Špenátový pařený knedlík
od @muz_v_zastere
Ingredience
500 g polohrubé mouky, 160 g mléka, 100 g vody, 50 g oleje, 1 kostka droždí (42 g), 2 lžičky cukru, 1 vajíčko, 2 lžičky soli
Špenátové těsto:
125 g čerstvého špenátu, 50 g vody, 200 g polohrubé mouky
Postup
- Z vlažného mléka, cukru, droždí a trochy mouky připravíme kvásek.
- Smícháme mouku se solí, přidáme kvásek, vajíčko, olej a vypracujeme těsto.
- Těsto rozdělíme na dvě části – asi na 1/3 a 2/3.
- Do menší části přimícháme rozmixovaný špenát s vodou a mouku. Vytvarujeme bochánky, které posypeme moukou a necháme cca 1 hodinu v teple vykynout.
- Vykynuté bílé těsto jemně rozválíme na tloušťku asi 1,5 cm. Na bílé těsto dáme špenátové těsto a jemně protáhneme nebo vyválíme na velikost bílého.
- Srolujeme jako roládu, vytvarujeme knedlík, přendáme na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 30 minut kynout, než zdvojnásobí objem.
- Vykynutý knedlík dáme napařit do parní trouby. Vložíme jej do studené trouby, nastavíme teplotu na 100 °C na nejvyšší stupeň páry a paříme 30 minut. Pokud máte v parní troubě program Knedlík, použijte ten. Během paření troubu neotevíráme.
- Pokud nemáte parní troubu, můžete použít i klasický pařák.
—
Proč vařit v páře?
Příprava pokrmů v páře je rychlejší, zdravější a úspornější. Je to skvělý způsob, jak zvýraznit přirozenou chuť, snížit spotřebu soli a tuku a v surovinách zachovat maximum živin. Parní technologie v troubách Electrolux udržuje konstantní teplotu a vlhkost pro rovnoměrné propečení bez vysušování.