Štěpánská hovězí pečeně

podle Foodlover

Tereza alias Foodlover pojala nevábnou klasiku v duchu moderní gastronomie. Opravdu kvalitní kus hovězího masa upekla s pomocí páry doměkka a hutné knedlíky odlehčila bramborovodýňovou kaší a opečenou mrkví. Tahle štěpánská skvěle vypadá, a ještě lépe chutná.

Ingredience

1 kg hovězího masa (zadní nebo krk), 3 nedovařená vajíčka, 1 menší mrkev na kostičky, 1 menší petržel na kostičky, 1 cibule najemno, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 dcl dobrého červeného vína, plátek másla, 1 lžička třtinového cukru

Koření: 1 svitek celé skořice, svazek čerstvého tymiánu, 3 kuličky nového koření, 2 kuličky jalovce, 1 bobkový list a 1 hvězdička badyánu, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky

Příloha: 1 mrkev, 750 g brambor, 250 g dýně, máslo, mléko, sůl, pepř

Štěpánská hovězí pečeně

Postup

1. Nejdříve si připravíme maso. Omyjeme ho, osušíme a ve středu nařízneme kapsu. Tu osolíme, opepříme a naplníme vejci. Maso svážeme provázkem, osolíme, opepříme a ze všech stran obalíme lehce v mouce. Na oleji opečeme cibuli, mrkev a petržel dozlatova. Zeleninu dáme stranou a opečeme ze všech stran i maso. Opečené maso vyndáme, vrátíme zeleninu a přidáme rajský protlak a lžičku cukru. Zamícháme, vrátíme maso a přilijeme červené víno. Chvilku povaříme, přidáme všechno koření a zalijeme vodou tak, aby bylo maso téměř celé ponořené.

2. Odkryté vložíme do trouby a pečeme v páře 2,5 hodiny při střední vlhkosti na 120 °C. Maso v průběhu pečení obracíme a podle potřeby podléváme.  Půl hodiny před koncem pečení ještě jednou dobře podlijeme, zakryjeme, zvýšíme teplotu a už bez páry dopečeme při 180 °C.

3. Po upečení vyndáme maso z omáčky, odstraníme provázek a omáčku zahustíme tak, že část zeleniny rozmixujeme tyčovým mixérem. Na závěr přihodíme plátek másla, případně ještě dosolíme. Maso nakrájíme na plátky.

4. Brambory uvaříme spolu s dýní doměkka. Pak nejprve rozšťoucháme jen se solí a s máslem a na konec přidáme i ohřáté mléko. Mrkev nakrájenou na plátky opečeme a na talíři s ní jídlo dozdobíme.