Tradiční velikonoční hlavička
od Dariny Křivánkové
Hlavička je důležitou součástí velikonočního hodování. Podávala se na Bílou sobotu a symbolizovala ukončení dlouhého půstu. Co rodina, to originální chuť. My vám přinášíme léty osvědčený recept babičky Dariny Křivánkové, jak sama říká: „Za ty roky jsem nenašla důvod ji dělat jinak. I když jsem jich vyzkoušela spoustu, k téhle klasice se vždycky ráda vrátím.“
PS: hlavička = nádivka 😊
Ingredience
1 kg uzené krkovice, 6 housek, 20 g droždí, 8 vajec, 125 ml mléka, 2 lžíce krupice, 3 hrsti kopřiv, půl lžičky muškátového květu, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Trouba SteamPro umožňuje vaření, pečení, grilování i vakuové vaření. Čistí se sama párou a disponuje zabudovanou teplotní sondou.
Postup
1. Uzené maso zalijte vodou a hodinu povařte na mírném ohni. Maso vyjměte, vývar nechte lehce zchladnout.
2. Housky pokrájejte na kostičky, dejte do mísy, rozdrobte k nim droždí a zalijte je teplým vývarem tak, aby nasákly. Použijte raději méně tekutiny a případně ji přidejte. Zchladlé maso pokrájejte na kostičky.
3. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky rozmíchejte v mléce spolu s krupicí, z bílků ušlehejte tuhý sníh. Nasekejte kopřivy.
4. K namočeným houskám přidejte koření, utřený česnek, maso, byliny, žloutky s mlékem a důkladně promíchejte. Nakonec po částech zapracujte sníh a podle chuti dosolte a opepřete.
5. Pekáč vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Nalijte do něj nádivku –měla by být asi 5 cm vysoká. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut, povrch nádivky by měl zezlátnout. V malých formičkách bude nádivka upečená za 25 až 30 minut, ve vyšší formě jí dopřejte asi 50 minut.