Bramborový nákyp s parmezánem

Bramborový nákyp s parmezánem

Nákyp na jednoduchý způsob

S tímto receptem na bramborový nákyp jednoduše připravíte vydatné chutné jídlo na chladné podzimní dny. Strouhanka vytvoří na dně a po okrajích nákypu lahodnou kůrku a parmezán mu dodá intenzivní slanou chuť.

Ingredience

800 g brambor
1 velký sladký brambor
1 vejce
1 šálek najemno nastrouhaného parmezánu + trochu parmezánu na posypání povrchu nákypu
100 g másla + trochu másla na vymazání 6 misek na pečení
1/2 šálku strouhanky
8 čerstvých listů šalvěje, nasekaných
sůl
pepř

Postup

1. 6 misek na pečení vymažte máslem a vysypte strouhankou.

2. Oloupejte brambory a sladký brambor a nakrájejte je na menší kostky. Nakrájené brambory uvařte doměkka v osolené vodě. Brambory sceďte a vodu vylijte. Kostky sladkého bramboru uvařte v samostatném rendlíku tak, aby byly téměř uvařené. Vodu vylijte a nakrájený brambor nechte vychladnout.

3. Pomocí elektrického mixéru rozmixujte brambory na hladké pyré. Přimíchejte máslo, parmezán a vejce. Ochuťte nakrájenou šalvějí, solí a pepřem. Přidejte kostky sladkého bramboru a opatrně promíchejte.

4. Bramborovou směs přelijte do misek na pečení a posypte ji parmezánem, solí a pepřem.

5. Pečte 15 až 17 minut ve středu trouby při teplotě 220 °C s nízkým nastavením páry, dokud nákypy nezískají pěknou zlatou barvu.

  • Duhové bagely

    Veselý trojbarevný zákusek

  • Jehněčí pečeně s bylinkami a vinnou omáčkou

    Slavnostní chod s vůni bylinek

     

  • Losos s květákem a kapustou

    Originální pokrm inspirovaný Skandinávií