Bramborový nákyp s parmezánem
Nákyp na jednoduchý způsob
S tímto receptem na bramborový nákyp jednoduše připravíte vydatné chutné jídlo na chladné podzimní dny. Strouhanka vytvoří na dně a po okrajích nákypu lahodnou kůrku a parmezán mu dodá intenzivní slanou chuť.
Ingredience
800 g brambor
1 velký sladký brambor
1 vejce
1 šálek najemno nastrouhaného parmezánu + trochu parmezánu na posypání povrchu nákypu
100 g másla + trochu másla na vymazání 6 misek na pečení
1/2 šálku strouhanky
8 čerstvých listů šalvěje, nasekaných
sůl
pepř
Postup
1. 6 misek na pečení vymažte máslem a vysypte strouhankou.
2. Oloupejte brambory a sladký brambor a nakrájejte je na menší kostky. Nakrájené brambory uvařte doměkka v osolené vodě. Brambory sceďte a vodu vylijte. Kostky sladkého bramboru uvařte v samostatném rendlíku tak, aby byly téměř uvařené. Vodu vylijte a nakrájený brambor nechte vychladnout.
3. Pomocí elektrického mixéru rozmixujte brambory na hladké pyré. Přimíchejte máslo, parmezán a vejce. Ochuťte nakrájenou šalvějí, solí a pepřem. Přidejte kostky sladkého bramboru a opatrně promíchejte.
4. Bramborovou směs přelijte do misek na pečení a posypte ji parmezánem, solí a pepřem.
5. Pečte 15 až 17 minut ve středu trouby při teplotě 220 °C s nízkým nastavením páry, dokud nákypy nezískají pěknou zlatou barvu.