Dýňový quiche
podle Foodlover
V podzimní variaci na slaný koláč neboli quiche nesmí chybět dýně. Oblíbenou Hokaido ani nemusíme loupat a pro výraznější chuť ji můžeme i se slupkou předpéct v troubě.
Ingredience
Na těsto: 150 g hladké mouky (můžete použít jemně mletou špaldovou), 100 g studeného másla, 3–4 lžíce studené vody, špetka soli
Náplň: 150 g šalotky, 300 g nakrájené dýně Hokaido, 1 kelímek smetany 33 %, 100 g ementálu, 3 vejce, sůl, pepř, kapka balzamikového octa, olivový olej
Postup
1. Nejdříve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, máslo nakrájené na malé kostičky, sůl a 3 lžíce vody. Ručně zpracujeme vláčné těsto. Pokud není hladké a konzistentní, přidáme čtvrtou lžíci vody. Z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odležet asi půl hodiny.
2. V mezičase si připravíme náplň. Na štědré dávce olivového oleje začneme opékat šalotky nakrájené na čtvrtiny spolu s kostičkami dýně. Tu můžete případně předpéct v troubě. Osolíme, opepříme a opékáme asi 15 minut na mírném stupni, aby se zelenina nespálila. Nakonec přilijeme lžíci balzamikového octa. Dýně je sama o sobě dost sladká a trochu kyselosti jí prospěje. Dýni s cibulí vyndáme do mísy a necháme dobře vychladnout. Po vychladnutí přidáme kelímek smetany, 3 vejce a 100 g nastrouhaného ementálu, vše dobře osolíme, opepříme, promícháme a dáme směs stranou.
3. Těsto rozválíme na pomoučněné ploše, rozprostřeme do koláčové formy, zarovnáme okraje, dno pokryjeme pečicím papírem a zatížíme luštěninou nebo drobnými kamínky. Upečené luštěniny už se nedají použít k jídlu, proto si je můžeme schovat na příště. Korpus si předpečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut na horkovzdušný program. Poté na těsto nalijeme dýňovou směs a ještě asi půl hodiny pozvolna dopečeme.