Zapečený francouzský toust s ovocem

podle Slepičárna blogu

Letní snídaně v trávě ve francouzském stylu a na sladko. V tomto receptu od Slepičárna blogu se používá pravá francouzská brioška, která má velmi typickou sladko-slanou chuť. Pokud ji v obchodě neseženete, zvládnete si ji upéct i sami. Kombinace s čerstvými jahodami, třešněmi a vanilkou chutná vážně božsky. A když přidáte během pečení trochu páry, jako my v troubě PlusSteam, bude toust uvnitř vláčný a na povrchu krásně křupavý.

Ingredience

Toust: 1 francouzská (sladká) brioška, 6 vajec, 1 lžička mleté skořice, 3 lžíce třtinového cukru, 1 bio vanilkový cukr (pokud nemáte domácí), semínka z vanilkového lusku, 400 ml smetany ke šlehání (33%), plátky másla na tousty (před zapékáním), jahody a třešně na servírování

Jahodový rozvar: 250 g jahod, 2 lžíce třtinového cukru (podle sladkosti jahod), 1 bio vanilkový cukr (pokud nemáte domácí), pár lístků máty nebo meduňky (nemusí být)

Postup

Troubu předehřejte na 170 °C. Briošku nakrájejte ideálně na stejně velké plátky. Vajíčka vyšlehejte spolu se skořicí, cukry a semínky z vanilkového lusku a smetanou. Tousty naskládejte do zapékací formy a zalijte je směsí. Navrch rozložte plátky másla dle svého uvážení.

Vložte do trouby a pečte dozlatova, může to trvat až 45 minut. Vaječný krém se musí zapéct. Mezitím si rozvařte v rendlíku větší část jahod spolu s cukry. Stačí krátce, jen dokud nebudou úplně měkké a nepustí šťávu. Pak odstavte a vmíchejte nasekanou mátu nebo meduňku.

Upečené francouzské tousty zalijte jahodovým rozvarem a ozdobte plátky jahod a rozpůlenými vypeckovanými třešněmi. Servírujte v trávě.