Houbová galetka

podle Kitchen story

Lesní houby nepotřebují žádnou složitou úpravu a jídlo vždy ozvláštní svou typickou chutí. Až si z lesa přinesete svou letošní úrodu, zkuste místo tradiční smaženice houbový koláč na francouzský způsob podle Mariky a Jirky. Pokud byste měli hub málo, můžete nastavit žampiony.

Ingredience

Na těsto: 140 g celozrnné špaldové mouky, 100 g pohankové mouky, 30 g strouhaného parmezánu, 5 snítek čerstvého tymiánu, 140 g studeného másla, 3-4 lžíce studené vody, špetka soli

Na náplň: 1 lžíce másla, 1 cibule, 100 g slaniny, 3 stroužky česneku, 400 g hub, sůl

K dokončení: 1 vejce, 10 g strouhaného parmazánu, 5 snítek tymiánu

Postup

1. V míse smíchejte špaldovou a pohankovou mouku, strouhaný parmazán, tymiánové lístky zbavené dřevnatého stonku a špetku soli. Máslo nakrájejte na kostičky, přidejte k sypkým surovinám a začněte směs zpracovávat. Postupně přidávejte ledovou vodu, dokud nezískáte hladké, nelepivé těsto. To pak zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky na hodinu odležet.

2. Na pánvi nechte rozpustit máslo. Cibuli se slaninou nakrájejte na kostičky a na pánvi opečte. Jakmile začnou zlátnout, přidejte česnek nakrájený na malé kousky a houby na plátky. Vše dobře osolte, opepřete a restujte 5 minut.

3. Troubu rozehřejte na 180 °C. Vychlazené těsto z lednice vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku cca 5 mm a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

4. Houbovou směs poklaďte na těsto tak, aby kolem zůstalo alespoň 3 cm místa. Tento okraj poté přeložte přes houby. Takto dokončenou galetku potřete rozšlehaným vejcem po okrajích a zasypejte strouhaným parmazánem. Posypejte lístky tymiánu a vložte do trouby na cca 35-40 minut.