Mini hráškové halloumi placky

Halloumi je vynikající polotvrdý sýr původem z Kypru. Vyrábí se z kozího a ovčího mléka a často se dochucuje mátou. Podává se s melounem jako výborná letní svačinka, ale hodí se i pro tepelnou úpravu. Nás zaujaly hráškové halloumi placky, zkuste je s námi!

Ingredience

1 cuketa (cca 320 g), ¾ lžičky soli, 2 hrnky rozmrazeného zeleného hrášku, 10-15 mátových lístků, 1 vajíčko, 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu, 2 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 150 g halloumi, ½ hrnku ovesných vloček, 1 čajová lžička soli, černý pepř, olej na smažení

K podávání: řecký jogurt ochucený citronovou kůrou, mátové lístky, sůl, pepř

Postup

  1. Cuketu nastrouhejte do misky nahrubo. Osolte a dejte stranou. Sýr halloumi nastrouhejte také nahrubo, přidejte nakrájenou jarní cibulku, ovesné vločky, nasekaný česnek, sůl a pepř.

  2. Hrášek umixujte s mátou. Vyšlehejte vajíčko spolu s kukuřičným škrobem do hladka a přidejte hráškovou i sýrovou směs.

  3. Z nastrouhané cukety vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte do směsi. Vše spolu důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily a vzniklo těstíčko. Nechte 30 minut odpočívat.

  4. Předehřejte si troubu na 200 °C. Z odpočatého těsta tvarujte malé placky a smažte je na oleji dozlatova po obou stranách. Usmažené placky rozložte na plech a dejte na 10 minut do trouby.

  5. Podávejte s řeckým jogurtem ochuceným citronovou kůrou, nasekanou mátou, solí a pepřem.