Krémová česnečka

podle Foodlover

Jestli klasickou česnečku moc nemusíte, tak její krémovou verzi určitě vyzkoušejte. Má jemnou chuť, zahřeje a překvapivě chutná i dětem. Česnek má navíc spoustu zdraví prospěšných účinků, proto by neměl chybět v našem jídelníčku. Chcete-li dosáhnout dokonale hladké krémové textury, přizvěte na pomoc náš mixér. Využijete ho i na smoothie, omáčky, džusy nebo koktejly.

Ingredience

5 malých brambor, 1 cibule, 4 stroužky česneku (nebo i více podle chuti), 1/2 mrkve, 300 ml vývaru (hovězího, pro vegetariány zeleninového), 100 ml smetany s obsahem tuku 12 %, pažitka, sůl, pepř, olivový olej, čerstvé pečivo, pažitka a sýr na dozdobení

Postup

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky, česnek také oloupeme a rozkrájíme na půlky, mrkev očistíme a nakrájíme na menší kostičky. V hrnci rozehřejeme olivový olej, opečeme si cibulku, přidáme mrkev a brambory, vše hezky orestujeme a na závěr přihodíme i česnek, který necháme lehce změknout. Vše osolíme, opepříme a zalijeme vývarem do té míry, aby byla zelenina tak akorát ponořená, a vaříme pozvolna asi 20 minut.
 
2. Potom polévku přelijeme do mixéru a přidáme čerstvou pažitku. Na mixéru zvolíme funkci polévek a nechám pár minut mixovat, udělá se krásně jemná a krémová konzistence. Na závěr ji ještě zjemníme smetanou, pokud by byla moc hustá, přilijeme ještě trochu vody nebo vývaru a znovu promixujeme.
 
3. Na talíři polévku dozdobíme krutonky z pečiva, čerstvou pažitkou a kdo chce, může přidat i sýr.