Pečená pastináková polévka
s chipsy
podle Slepičárna blogu
Pastinák se podobá petrželi, chutí spíše mrkvi. Obsahuje hodně vitaminu C a další cenné živiny, které naše tělo ocení v sychravém počasí. Dopřejte si z něj třeba výtečnou polévku a po vzoru gurmánů ze Slepičárna blogu pastinák nejprve upečte v troubě pro zvýraznění chuti. Pokud máte náš stolní mixér, bude polévka navíc i sametově krémová.
Ingredience
1 kg pastináku (+ dva větší kusy navíc na chipsy), 1,2 l pečeného slepičího nebo kuřecího vývaru, 200 ml smetany na vaření (12%), 1 cibule, olivový olej, sůl, pepř
Postup
1. Očištěný pastinák rozkrojte, dejte na plech (vyložený pečicím papírem), zakápněte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova, trvá to asi 20 minut. Trošku připečený pastinák nevadí, naopak zvýrazní chuť celé polévky.
2. Na másle si orestujte nasekanou cibulku, přidejte pečený pastinák a krátce společně orestujte. Potom přendejte do mixéru, zalijte vývarem a mixujte dohladka.
3. Rozmixovanou polévku vraťte do hrnce, přilijte smetanu a krátce povařte. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
4. Ze dvou větších pastináků loupejte třeba škrabkou na sýr plátky. Na pánvi si rozehřejte olivový olej a plátky orestujte dozlatova z obou stran. Vyndejte a přebytečný tuk odsajte papírovou utěrkou.
5. Polévku nandejte do talíře nebo misky, pokapejte olivovým olejem a ozdobte čerstvě namletým pepřem a chipsy.