Žemle na hot dog

Žemle na hot dog

Domácí hot dog

podle Pečem pecen

Dochází vám inspirace ke grilování? Vyzkoušejte poctivý domácí hot dog. Základem jsou opravdu kvalitní párky nebo grilovací klobásky a žemle. Ty nejlepší si snadno upečete sami podle receptu od Pečem pecen. Pak už stačí jen přidat zeleninu a omáčky podle libosti.

Ingredience

550 g hladké mouky, 130 g podmáslí, 110 g vody, 40 g změklého másla, 20 g slunečnicového oleje, 25 g cukru (třtinový, řepný), 1 vejce, 7 g sušeného droždí (20 g čerstvého), 10–11 g soli, vejce na potření, tuk a hrubá mouka na vysypání pekáčku

Postup

1. Do mísy robota dejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Promíchejte. Přidejte vodu, podmáslí, olej, vejce a změklé máslo.
 
2. Vložte hnětací hák a hněťte asi 10–12 minut. Těsto bude pěkně kypré a bude trochu lepit. Zakryjte a nechte kynout 90 minut.
 
3. Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 11 až 12 kousků o hmotnosti asi 80 g. Každý zpracujte do bochánku a nechte chvíli zakryté odpočinout. Poté bochánky válečkem rozválejte a srolujte.
 
4. Vytvarované těsto vložte do vymazaného a vysypaného pekáčku. Do pekáčku o velikosti 26 x 18 cm se jich vejde 5. Ideálně tedy použít pekáčky dva a žemle udělat buď o chloupek těžší (90 g se ještě snese), nebo si udělat bokem houstičky, nebo péct volně jako rohlíky (s úspěchem vyzkoušeno). Zakryjte a nechte ještě kynout asi 30 až 60 minut.
 
5. Troubu nastavte na horkovzduch s připařováním (PlusSteam) s teplotou 190 °C. Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.
 
6. Vykynuté žemličky potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut pěkně dozlatova. Žemle vydrží vláčné s přehledem i do druhého dne. Než začnete s plněním hot dogů, doporučujeme žemle alespoň krátce napařit nebo opéct na másle.