Žemle na hot dog
Domácí hot dog
podle Pečem pecen
Dochází vám inspirace ke grilování? Vyzkoušejte poctivý domácí hot dog. Základem jsou opravdu kvalitní párky nebo grilovací klobásky a žemle. Ty nejlepší si snadno upečete sami podle receptu od Pečem pecen. Pak už stačí jen přidat zeleninu a omáčky podle libosti.
Ingredience
550 g hladké mouky, 130 g podmáslí, 110 g vody, 40 g změklého másla, 20 g slunečnicového oleje, 25 g cukru (třtinový, řepný), 1 vejce, 7 g sušeného droždí (20 g čerstvého), 10–11 g soli, vejce na potření, tuk a hrubá mouka na vysypání pekáčku
Postup
1. Do mísy robota dejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Promíchejte. Přidejte vodu, podmáslí, olej, vejce a změklé máslo.
2. Vložte hnětací hák a hněťte asi 10–12 minut. Těsto bude pěkně kypré a bude trochu lepit. Zakryjte a nechte kynout 90 minut.
3. Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 11 až 12 kousků o hmotnosti asi 80 g. Každý zpracujte do bochánku a nechte chvíli zakryté odpočinout. Poté bochánky válečkem rozválejte a srolujte.
4. Vytvarované těsto vložte do vymazaného a vysypaného pekáčku. Do pekáčku o velikosti 26 x 18 cm se jich vejde 5. Ideálně tedy použít pekáčky dva a žemle udělat buď o chloupek těžší (90 g se ještě snese), nebo si udělat bokem houstičky, nebo péct volně jako rohlíky (s úspěchem vyzkoušeno). Zakryjte a nechte ještě kynout asi 30 až 60 minut.
5. Troubu nastavte na horkovzduch s připařováním (PlusSteam) s teplotou 190 °C. Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.
6. Vykynuté žemličky potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut pěkně dozlatova. Žemle vydrží vláčné s přehledem i do druhého dne. Než začnete s plněním hot dogů, doporučujeme žemle alespoň krátce napařit nebo opéct na másle.