Paštika ze zeleniny z vývaru
Suroviny:
zelenina z vývaru
2 hrnky jáhlů uvařených na sypko
hrnek sušeného ovoce
hrnek ořechů mix
3 cibule
2 lžíce sušených bylinek (majoránka, oregano, bazalka, provensálské koření nebo jejich směs)
svazek kadeřávku
sůl
pepř
½ hrnku rostlinného oleje
Příprava:
1. Zeleninu z vývaru nakrájejte nadrobno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Kadeřávek důkladně očistěte a celé listy nakrájejte na menší kousky – nemusíte vykrajovat stonek.
2. Cibuli nakrájejte na kostičky a na rozpáleném oleji nechte zesklovatět.
3. Přidejte zeleninu se suchými bylinkami a následně duste na malém ohni cca 10 minut. Čas od času zamíchejte.
4. Dušenou zeleninu přesuňte do velké mísy. Přidejte ostatní přísady kromě sušeného ovoce a rozmixujte všechno dohladka. Ochuťte solí a pepřem a na závěr jemně vmíchejte sušené ovoce.
5. Přesuňte hmotu do formy na paštiku vyloženou pečicím papírem, ozdobte pár listy kadeřávku zakápnutého olejem a pečte 45 minut v troubě na 200 °C program horký vzduch.
6. Paštiku nechte vychladnout přes noc.