Vývar zero waste
Suroviny:
6 ks dobře umyté mrkve
3 ks dobře umyté petržele
1 ks dobře umytého pórku
2 cibule ve slupce
malý oloupaný celer
5 listů bobkového listu
5 kuliček nového koření
sušené chilli (nemusí být)
sůl
pepř
Případně (nemusí být):
Kousky přebytečné zeleniny nebo ovoce: houby, jablka, hrušky, švestky, papriky, rajčata
zbytky tvrdých sýrů, sušená rajčata
Příprava:
1. Cibuli překrojte napůl a opečte na suché pánvi.
2. Všechnu zeleninu dejte do hrnce. Zalijte studenou vodou a vařte na mírném ohni 2–3 hodiny. Pravidlo Less Waste: abyste neplýtvali slupkami, můžete zeleninu po důkladném umytí použít vcelku.
3. Přelijte vývar přes cedník. Dochuťte polévku solí a pepřem.
Pravidlo Less Waste: Když uvaříme příliš mnoho vývaru, můžeme část zamrazit.
4. Zeleninu si nechte do receptu na paštiku.