mísa salátu

Jak omezit vyhazování potravin

Statistiky uvádějí, že vyhodíme až třetinu potravin, které koupíme.

Co kdybychom dokázali přeměnit tento odpad na chutné jídlo?

Jak se vyhnout vyhazování potravin?

Nezpracované zbytky můžeme rozdělit do tří kategorií: odpad, kterému bylo možné zamezit, nezbytný odpad a potenciálně zpracovatelný odpad.

Jak snížit objem potravin, které vyhazujeme

61 % vyhozených potravin jsme mohli zkonzumovat, pokud bychom si přísun a spotřebu lépe naplánovali.

19 % odpadu se nevyhneme – jde o nepoživatelné suroviny, jako např. čajové sáčky a kuřecí kosti.

Recepty, které využívají potenciální odpad

20 % potravinového odpadu by bylo možné využít. Spadají sem například slupky z brambor, brokolicové stonky, odřezky, listy apod.

Lze je konzumovat, dokonce si na nich i pochutnat, pokud jsou správně připraveny. Zde je několik tipů, jak přeměnit odpad na chutné jídlo:

  • Chipsy z bramborových slupek
  • Pesto z listů červené řepy
  • Salát z brokolicových stopek

Související články

  • Jak zachovat zeleninu co nejdéle svěží
    šuplík zeleniny
  • Používání grilu v troubě na pečení
    ilustrace trouby
  • Recepty
    muž strouhá brambory