Osm receptů, které vám pomohou začít s Airfryer

Naposledy aktualizováno 03.09.2020 11:36

Křupavé a chutné výsledky za použití málo oleje nebo žádného oleje.


Losos s kořením a pomerančem

Složení:

  • 600 g filet z lososa, nejlépe s kůži
  • 1 lžíce pepře
  • 1 pomeranč
  • 1 lžička soli


Postup:

  1. Nakrájejte lososa na čtyři stejné kousky.
  2. Rozdrťte pepř.
  3. Vnější vrstvu pomeranče oloupejte/nastrouhejte pomerančovou kůru.
  4. Smíchejte pepř, sůl a pomerančovou kůru.
  5. Vetřete směs do lososa a nechte 15 minut působit.
  6. Smažte lososa ve fritéze pomocí programu Fish.
  7. Nakrájejte pomeranč a vymačkejte pár kapek pomeranče na vařeného lososa.



Batátové hranolky s aioli

Složení:

  • 2 velké batáty 
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 200 ml oleje na vaření
  • špetka kajenského pepře
  • 2 stroužky česneku
  • špetka soli


Postup:

  1. Oloupejte a nakrájejte batáty na proužky 0,5 cm.
  2. Smažte proužky pomocí programu Hranolky.
  3. U aioli: smíchejte česnek, žloutek a citronovou kůru pomocí ručního mixéru do rovnoměrné směsi.
  4. Postupně přilévejte olej za stálého míchání. Pokračujte v míchání, dokud směs nezhoustne.
  5. Dochutíme solí a kajenským pepřem.



Pečená zelenina

Složení:

  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • 10 stonků zeleného chřestu
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky čerstvého nasekaného tymiánu
  • špetka černého pepře


Postup:

  1. Lilek nakrájíme na plátky 1,5 cm a papriku na kousky cca 2x2 cm.
  2. Odstraňte spodní část chřestu.
  3. Veškerou zeleninu, kromě chřestu, pokapejte olivovým olejem, k dochucení použijte sůl, pepř a nasekaný tymián.
  4. Smažte zeleninu pomocí programu Zelenina ve fritéze.
  5. V polovině vaření přidejte chřest ke zbytku zeleniny.



Křupavé kuřecí paličky

Složení:

  • 6 kuřecích paliček
  • 3 vejce 
  • šlehačka s 1 polévkovou lžičkou vody
  • 100 g mouky
  • 200 g strouhanky
  • 1 lžička soli
  • špetka černého pepře
  • 1 lžička papriky.


Ingredience pro chilli aioli:

  • 200 g aioli
  • 1 polévková lžíce jemně nasekaných čerstvých chilli papriček
  • 1 lžička mletého kmínu


Postup:

  1. Smíchejte dohromady mouku, sůl, papriku a černý pepř.
  2. Kuřecí paličky pečte tak, že je nejprve ponoříte do smíchané směsi, poté do vaječné směsi a do strouhanky.
  3. Nasaďte paličky rovnoměrně do koše na fritézu a smažte je pomocí programu Palička.
  4. Podáváme s chilli aioli.



Celé kuře plněné citronem a česnekem

Složení:

  • 1 celé kuře (cca 1,2 kg)
  • 1 citron
  • 1 česnek 
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 lžíce černého pepře


Postup:

  1. Citron nakrájejte na polovinu.
  2. Kuřecí maso naplňte citronem a česnekem a potřete kuře solí a pepřem.
  3. Vložte kuře do koše a smažte pomocí programu Celé kuře.
  4. Po vaření nechte kuře odpočívat 10 minut.



Steak

Složení:

  • 225 g steak z entrecotu / svíčková
  • špetka soli
  • špetka černého pepře
  • 1 lžička čerstvého nasekaného rozmarýnu


Postup:

  1. Hovězí maso po obou stranách posypejte solí, pepřem a rozmarýnem.
  2. Vložte hovězí maso do fritézy a smažte pomocí programu Maso.
  3. Po ukončení programu nechte hovězí maso 5 minut odpočinout.
  4. Podávejte s chřestem.



Pizza Margarita

Těsto:

  • 15 g čerstvého droždí
  • 125 ml vlažné vody
  • špetka soli
  • 300 g pšeničné mouky


Míchejte všechny ingredience na těsto po dobu 10 minut. Zakryjte misku a nechte 30 minut, aby nakynulo.


Rajčatová omáčka (míchaná za studena):

  • 200 g konzervovaných rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička cukru
  • 1 polévková lžíce balsamico
  • špetka černého pepře
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • špetka soli


Smíchejte všechny ingredience pomocí ručního mixéru.


Přílohy:

  • mozzarella
  • Listy bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje


Těsto vyválejte do vhodné velikosti pro koš. Rajčatovou omáčku rozložte rovnoměrně na těsto, na vrch položte mozzarellu a bazalku. Pečte na Pizza programu. Na čerstvě upečenou pizzu nakapejte olivový olej.



Borůvkový muffin s posypkou (6 ks)

Muffin:

  • 200 g pšeničné mouky
  • 100 g cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 15 g másla
  • 75 ml mléka
  • 1 vejce
  • 100 g zmrazených borůvek
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru


Posypka:

  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce ovsa
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 lžíce pšeničné mouky


Postup:

  1. Rozpusťte máslo a smíchejte spolu s mlékem a vejcem.
  2. Smíchejte všechny suché přísady a poté přidejte mléčnou směs.
  3. Smíchejte borůvky a moučkový cukr dohromady a poté přidejte další ingredience.
  4. Smíchejte ingredience pro posypku.
  5. Nalijte muffinovou směs do velkých muffinových formiček, nejlépe silikonových formiček.
  6. Přidejte posypku na muffiny.
  7. Pečte muffiny ve fritéze na muffinovém programu.