Dovolená je skvělý čas na vaření! Můžete trávit čas v kuchyni spolu s rodinou nebo přáteli a užít si dlouhé večeře společně.
Napařování masa
Jaké maso můžete napařit? Vaření v parní troubě je vhodné pro různé druhy masa, jako je šunka, vepřové, hovězí hrudí, hovězí plec atd. Pára pomáhá uvolňovat vlákna z masa a je jemná, ale bez rozpadnutí. Drůbeži, jako je krůtí a kuřecí maso, pára pomáhá, aby bylo maso šťavnaté a vláčné. Níže najdete několik tipů a triků, jak vařit maso v páře.
Šunka
- U šťavnaté šunky začněte umístěním šunky přímo na rošt a umístěte prázdný plech pod rošt.
- Začněte vařit šunku při 100 ° C až do dosažení teploty jádra 70 ° C. (Čas, který to opravdu vyžaduje, se liší v závislosti na velikosti šunky, což je důvod, proč je nejlepší měřit teplotu jádra.) Když dosáhne správné teploty, vyjměte ji a nechte vychladnout.
- Jakmile se ochladí, šunka potřete tím, co chcete. Doporučujeme například smíchat hořčici a žloutky, když je šunka potřená, posypeme drobky chleba.
- Pak pečte na 175 ° C při suchém vzduchu, dokud není šunka upečená do zlatova (to trvá jen 5-10 minut).
Krocan
- Skvělý způsob, jak dostat krůtí maso šťavnaté i křupavé, je nejprve jej napařit na 100 ° C s plnou parou a nádivkou uvnitř.
- Umístěte teploměr do kosti a vařte, dokud nedosáhne 68 ° C. (Čas, který to opravdu vyžaduje, se liší v závislosti na velikosti vaší krůty, proto je nejlepší měřit teplotu jádra.)
- Když dosáhne správné teploty, vyjměte ji a nechte kůži oschnout.
- Po oschnutí namažte celého krocana máslem a nechte ho péct posledních 30 minut na suchý vzduch 200 ° C, aby kůže ztmavla a byla křupavá. Dobrou chuť!
Glazovaná žebra nebo hovězí hrudí
- Začněte osolením žeber nebo hovězího hrudího a nechte přes noc v solném roztoku.
- Použijte plnou páru 100 ° C po dobu nejméně 3–4 hodin v závislosti na velikosti. Žebra jsou hotová, když se maso začne snadno oddělovat od kosti. U hrudího je hotovo, když můžete lehce proříznout maso malým nožem. Nechte vychladnout. Žebra nařízněte na plátky mezi kostmi nebo nechte hrudí tak, jak je.
- Udělejte glazuru s 1 dcl hnědého cukru, 3 dcl tmavého piva, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce hořčice, špetky soli a případně špetky chilli. Smíchejte cukr a ocet v hrnci a přiveďte k varu, přidejte pivo a stáhněte teplotu, dokud nedosáhnete hustou konzistenci (cca 10-15 minut).
- Glazujte maso a zahřejte v troubě. Toto jídlo si můžete připravit den předtím a před podáváním jen polít a ohřát.
Sous-vide
Sous-vide je perfektní způsob vaření zeleniny. Je to zdravější, protože během procesu vaření se ztratí méně živin, zlepšíte přirozenou chuť a získáte lepší texturu.
Celer s opečeným máslem, tymiánem a citronovou kůrou
- Oloupejte a nakrájejte celer a vložte do sáčku na vakuování společně s rozpuštěným máslem, tymiánem, citronovou kůrou a špetkou soli
- Vařte v plné páře při 100 ° C po dobu asi 20-25 min. Ochlaďte a podávejte tak, jak je, smažte nebo grilujte
Mrkev v koření a pomerančové šťávě
- Oloupejte mrkev a vložte do sáčku na vakuování spolu s badyánem, chilli, skořicí a špetkou soli.
- Vařte v plné páře při 100 ° C po dobu asi 15–20 minut. Ochlaďte a podávejte tak, jak je, smažte nebo grilujte. Použijte šťávu na omáčku nebo dresink.
Parní kuchař jako profesionálové
Nechte trouby SteamPro povýšit vaření v páře na profesionální úroveň. Objevte funkce včetně Sous-Vide, Connected Cooking, které umožňují ovládání trouby pomocí smartphonu a asistenta vaření v páře. Trouby SteamPro jsou připraveny udělat váš každodenní život chutnější.