Vaření ve vakuu neboli Sous-Vide zachovává vlhkost, vůni, živiny a chuť – touto metodou získáte vždy profesionální výsledek. Její hlavní výhodou je prakticky eliminace rizika převaření. Jídlo se pozvolna dusí ve vakuově uzavřených sáčcích a tím dochází ke zvýraznění chutí všech vložených ingrediencí. Funkci Sous-Vide najdete u modelů trouby Electrolux SteamPro.
Sous-Vide je často spojováno s masem, ale můžete tak připravovat i mořské plody, drůbež, zeleninu či brambory, a dokonce i vejce, kdy dosáhnete dokonale uvařených bílků a tekutých žloutků.
Co budete potřebovat
Kromě vaší trouby SteamPro budete potřebovat vakuové sáčky a vakuovací zařízení.
Sous-Vide sáčky
Vakuové sáčky Electrolux jsou vhodné do trub s funkcí Sous-Vide a jsou kompatibilní s jakýmkoli vakuovacím zařízením. Vyrábějí se z recyklovaných materiálů* a s až o 40 % nižšími emisemi CO2** než dříve, koupit je můžete zde.
Nezapomeňte po uvaření vakuový sáček recyklovat. Předtím z něj však odstraňte všechny zbytky jídla, abyste zabránili jakékoli kontaminaci v recyklačním koši. Poté můžete sáček vyhodit do koše na recyklaci plastů.
*Sáček je vyroben z NEXT FLEX MP0X (formát > A4), který je recyklovatelný podle EN 13430 (odpovídá DIN EN 13430).
**Podle hodnocení životního cyklu (LCA) provedeného společností Electrolux
Vakuovací zásuvka
K utěsnění Sous-Vide sáčků budete potřebovat vakuovací zařízení. Existují různé stolní verze nebo vestavné zásuvky, které vám experimentování s touto metodou přípravy jídla velmi usnadní. Vyberte si vestavnou vakuovací zásuvku Electrolux a vybavte svou kuchyň profesionálním zařízením pro hladký proces vaření a pocit luxusu.
Jak používat funkci Sous-Vide
1. Naplňte zásuvku na vodu na maximální úroveň.
2. Vložte jídlo do vakuového sáčku a utěsněte. Umístěte rošt v troubě na třetí pozici a sáček na něj položte.
3. Na troubě SteamPro vyberte funkci Sous-Vide .
4. Nastavte dobu vaření.
5. Nastavte teplotu.
6. Stiskněte START.
Tipy a triky
- Po použití funkce Sous-Vide doporučujeme červené maso krátce orestovat na pánvi nebo na grilu pro dosažení křupavého povrchu.
- Když vaříte několik kusů drůbeže nebo ryb v jednom sáčku, umístěte je vedle sebe, a ne na sebe, aby byly správně propečené.
- Pokud chcete použít funkci Sous-Vide pro jídlo zmrazené ve vakuovacím sáčku, vložte ho z mrazničky rovnou do trouby.
Další informace o konkrétním modelu trouby naleznete v uživatelské příručce. Svůj uživatelský manuál naleznete zde.
Nyní, když jste se dozvěděli o vaření sous vide, klikněte sem a zjistěte více o tom, jak vařit v páře.