Věděli jste, že vyhodíme 1/3 veškerého jídla, které kupujeme? Co kdybyste proměnili zbytky v chutné jídlo?
Je možné vyhnout se plýtvání potravinami?
Dvě hlavní příčiny potravinového odpadu jsou způsobeny hlavně ztrátou vody a špatným skladováním. To vede ke změně vzhledu a ke změně textury výrobků. Náš odpad lze rozdělit do tří kategorií: je možné se mu vyhnout, nelze se mu vyhnout a případně se mu lze vyhnout.
60% odpadu je možné se vyhnout - potraviny, které by mohly být snědeny, pokud by se s nimi nakládalo lépe.
19% je nevyhnutelné - věci jako čajové sáčky a kuřecí kosti.
Recepty ke snížení plýtvání potravinami
20% odpadu je klasifikováno jako "lze se mu vyhnout". Patří sem jídlo, které zde vidíte: bramborové slupky, stonky brokolice a listové ořezky.
Mohou být konzumovány a užívány, pokud jsou správně připraveny. Zde je návod, jak tento odpad proměnit v chuť:
Bramborové lupínky
Červená řepa Pesto
Brokolicový salát
Praktický průvodce - nejlepší podmínky pro různé druhy potravin
- Přeložte nejstarší potraviny ze zadní části chladničky dopředu, takže položky, které je třeba nejprve použít, jsou nejviditelnější.
- Zabalte všechny předměty, které mají silný zápach nebo vysoký obsah vlhkosti.
- Ovoce a zeleninu skladujte v zásuvkách, kde zachycená vlhkost pomáhá uchovat kvalitu potravin po delší dobu. Většina ovoce a zeleniny by měla být skladována při nízké teplotě a vysoké vlhkosti.
- Zabalte syrové maso a drůbež bezpečně, aby nedocházelo k úniku a kontaminaci jiných potravin nebo povrchů. Veškeré maso, které má být skladováno déle než dva dny, by mělo být zmrazeno.
- Máslo a sýr: měly by být umístěny ve speciálních vzduchotěsných obalech nebo zabaleny do hliníkových fólií nebo polyetylénových sáčků, aby se eliminovalo co nejvíce vzduchu.