Symboly a funkce na vaší troubě Electrolux

Naposledy aktualizováno 11.10.2023 6:52

Pečení v troubě v kuchyni
Vaše trouba Electrolux je vybavena mnoha užitečnými funkcemi a programy, které zdokonalí vaši přípravu pokrmů. Níže naleznete přehled nejběžnějších symbolů a co znamenají – abyste mohli ze své trouby vytěžit maximum.

Různé trouby Electrolux mohou mít různé funkce a programy. Podobně názvy funkcí a symbolů nemusí být u všech modelů stejné. Zkontrolujte, které funkce a symboly platí pro váš konkrétní model trouby.

Každodenní vaření

Toto jsou nejčastější funkce vaření spolu s popisem každé z nich. Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, přidáváme ještě doporučení, jak a proč je používat. 

Konvenční vaření (horní a spodní ohřev)
Pro každodenní vaření na jedné úrovni. Vhodné pro každý pokrm i nádobu. 

Doporučení:
  • Používejte pouze 1 úroveň, aby se teplo rovnoměrně rozprostřelo nad a pod nádobím. Další úroveň by blokovala teplo.

Horkovzduch / Pravý horký vzduch
Pro každodenní vaření až na 3 úrovních současně. Ventilátor rozhání horký vzduch pro rovnoměrné vaření jídla, aniž by se pachy různých pokrmů mísily. 

Doporučení:
  • Nastavte teplotu o 20 °C nižší než při běžném vaření.
Vlhký horkovzduch
Získejte lehké a nadýchané výsledky při pečení na jedné úrovni. Vhodné pro koláče, sušenky a sladké pečivo. Šetří energii využitím zbytkového tepla.

Doporučení:
  • Při vaření mějte dvířka zavřená, aby se v troubě udržela vlhkost.
Spodní ohřev
Rovnoměrně upečené jídlo ze spodu. Vhodné na pizzu nebo koláč a dokončení koláčů nebo quiche.

Doporučení:
  • Použijte spodní úroveň roštu.
Gril (plný gril)
Zeleninu a maso rovnoměrně grilujte nebo opékejte. Vhodné také na opékání chleba.

Doporučení:
  • Použijte horní úroveň roštu.
Turbo gril
Křupavá kůrka u větších kusů masa a drůbeže s kostí. Použití kombinace horkého vzduchu a horního ohřevu se jídlo opeče rovnoměrně na každé straně.

Doporučení:
  • V troubě používejte střední nebo spodní úroveň roštu.
  • Použijte teplotní sondu, abyste dosáhli nejlepších výsledků pro vaše maso/pečeni.
Gratinování
Pokrmy jako lasagne nebo gratinované brambory lehce zapečte, na povrchu budou křupavé a uvnitř krémové.

Doporučení:
  • Použijte střední úroveň roštu.


Vaření v páře

Pára může posunout vaše vaření na další úroveň – zachovává křehkost a vlhkost ve všem, od drůbeže a pečiva až po pudink a casserole. Pokud má vaše trouba parní funkce, níže se dozvíte, jak je používat.

Steamify®
Pro každodenní vaření v páře. Trouba automaticky upravuje úroveň páry na základě zvolené teploty. Vaření v páře zachovává živiny a zvýrazní chuť jakéhokoli pokrmu.

Doporučení:
  • Při pečení pod 100 ºC můžete jídlo vložit do trouby okamžitě. Není třeba předehřívat.

Zjistěte více o tom, jak používat Steamify®.




Vlhkost vzduchu
Kombinací horkého vzduchu a páry získáte jemné, šťavnaté maso nebo křupavý chléb a pečivo ze zlatavou kůrkou. V závislosti na modelu vaší trouby můžete mít až čtyři úrovně vlhkosti při vaření.

  • Nízká: Pro jakýkoli casserole, drůbež nebo maso
  • Střední: Pro přípravu dušeného masa nebo žebírek, chleba nebo sladkého kynutého těsta
  • Vysoká: Pro jemné pokrmy, jako je pudink, koláče, teriny a ryby
  • Plná pára: Kombinace páry a tepla pro zeleninu, drůbež, maso a casserole


Přečtěte si více o tom, jak vařit v páře.

Regenerace (ohřev)
Pára zabraňuje vysychání. Jídlo ohřeje šetrně, zachová chuť a texturu. Vhodné i pro starší chléb a pečivo. 

Doporučení:
  • Umístěte rošt doprostřed trouby.
Přečtěte si více o tom, jak používat funkci parní regenerace.
SteamBake 
Pečte chléb rovnoměrně s pomocí páry, aby byl vnitřek vláčný a povrch křupavý. Vhodné pro jakýkoli druh chlebového těsta.
Pečení chleba
Pečte chléb rovnoměrně, aby byl vnitřek vláčný a povrch křupavý, za občasného připařování. Vhodné pro jakýkoli druh chlebového těsta.

Přečtěte si více o tom, jak péct chléb v páře.
Jogurt
Získejte hustý smetanový domácí jogurt.

Doporučení:
  • Pro větší kyselost vařte jogurt v páře delší dobu.
Sous-Vide
Vařte při přesné teplotě ve vakuově uzavřených sáčcích, abyste získali tu nejlepší chuť a texturu. Vhodné pro zeleninu, ryby, drůbež i maso.

Zjistěte více o tom, jak vařit pomocí Sous-Vide .


Příprava

Vaše trouba může být vybavena několika praktickými funkcemi, které vám ušetří čas během přípravy. Rozmrazování potravin nebylo nikdy rychlejší ani jednodušší. Před podáváním ohřejte talíře, abyste si doma vytvořili zážitek z restaurace. Udržujte jídlo teplé, zatímco se ještě vaří další část chodu nebo pokud potřebujete jídlo odložit.

Rozmrazování
Šetrně rozmrazuje zmrazené potraviny, abyste získali při vaření nejlepší chuť. Ventilátor trouby zajišťuje rovnoměrnou cirkulaci vzduchu a zkracuje dobu rozmrazování o polovinu ve srovnání s rozmrazováním na pracovní desce.

Doporučené použití:
  • Použijte střední úroveň trouby.
  • Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, vyjměte potraviny z obalu a položte je na talíř vhodný do trouby.
Udržování teploty
Uvařené jídlo zůstane teplé a připravené k podávání. Trouba udržuje rovnoměrnou teplotu, aby se jídlo nepřepeklo.
Ohřívání talířů
Před podáváním talíře nahřeje, aby jídlo během podávání nestydlo.

Doporučené použití:
  • Naskládané talíře každých pár minut otočte, aby se nahřály rovnoměrně.


Speciality

Vaše trouba může být vybavena funkcemi, které vám umožní specifickou přípravu. Pomocí speciálních funkcí tak snadno doma připravíte pizzu jako z pizzerie, můžete zavařovat ovoce a zeleninu, nechat kynout těsto nebo zkusit pomalé vaření. 

Pizza
Rovnoměrně upečené těsto s křupavou kůrkou. Vhodné na pizzu, quiche nebo koláče. 

Doporučené použití:
  • Použijte spodní úroveň roštu.
  • Předehřejte plech na pečení, zatímco se trouba zahřívá.

Zjistěte více o tom, jak používat funkci pizzy .
Zavařování
Získejte šťavnaté ovoce a zeleninu zavařené při nízké teplotě.

Doporučené použití:
  • Použijte spodní úroveň roštu.
  • Pro dosažení nejlepších výsledků používejte sklenice, které se uzavírají svorkou. Vyvarujte se sklenic se šroubovacím uzávěrem nebo kovových plechovek.
  • Ujistěte se, že se sklenice v troubě nedotýkají.
Pomalé vaření
Vařte jídlo delší dobu při nízké teplotě, abyste zachovali živiny a získali křehké výsledky. Vhodné pro zeleninový guláš nebo hrudí.
Kynutí těsta
Pomáhá těstu před pečením kynout při stabilní teplotě a vlhkosti. Můžete použít menší množství droždí, abyste dosáhli dobrých výsledků během 1–2 hodin, záleží na přísadách.

Doporučené použití:
  • Použijte spodní úroveň roštu.
  • Těsto není potřeba přikrývat.
  • Nenechávejte kynout příliš dlouho. 


Další informace o konkrétním modelu trouby naleznete v uživatelské příručce. Svůj uživatelský manuál naleznete zde.

Náhradní díly a příslušenství
Náhradní díly a příslušenství

Vyhledejte si originální náhradní díly pro váš spotřebič v našem e-shopu a nechte si je doručit přímo domů.